Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Økokrim ransaket Kongsberg Gruppen i formiddag

Siktet for korrupsjon i forbindelse med leveranser av kommunikasjonsutstyr til Romania. Har solgt utstyr for 800 millioner kroner.

MISTENKT FOR KORRUPSJON: Selskapet Kongsberg Gruppen er siktet for korrupsjon i forbindelse med leveranser til Romania. Her inspiserer Kong Harald militært materiell som er levert av Kongsberg Gruppen under et besøk til Polen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.
MISTENKT FOR KORRUPSJON: Selskapet Kongsberg Gruppen er siktet for korrupsjon i forbindelse med leveranser til Romania. Her inspiserer Kong Harald militært materiell som er levert av Kongsberg Gruppen under et besøk til Polen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Økokrim har siktet det statlig eide Kongsberg Gruppen med påstand om korrupsjon, ifølge NTB og en børsmelding sendt ut fra selskapet i dag.

Siktelsen omhandler påstander om korrupsjon i tilknytning til leveranser av kommunikasjonsutstyr til Romania i perioden 1999-2008.

Ransaket i formiddag - Økokrim ransaket Kongsberg Gruppens lokaler i Vika Atrium i dag formiddag, sier kommunikasjonssjef Ronny Lie til Dagbladet.

- Økokrim har gjennomført en ransaking for å innhente informasjon som kan kaste lys over saken, med sikte på å avkrefte eller bekrefte mistanken, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland ved Økokrim til Dagbladet.

Hun vil ikke si hva som ble gjort av beslag eller avhør.

Ifølge Lie foregikk ransakelsen ryddig og ordentlig.

Styrets leder Finn Jebsen er orientert om siktelsen, men er ordknapp.

- Jeg har ingen kommentar til saken nå, det vil bli en pressekonferanse klokka 18, er hans korte svar.

Har solgt for 800 millioner
Ifølge selskapets nettsider, har selskapet vunnet flere kontrakter i hundremillionerskalssen i det aktuelle tidsrommet. Avtalene har vært inngått mellom avdelingen Kongsberg Defence Communications (KDC) AS og regjeringen i Romania.

- Det stemmer at i løpet av den aktuelle perioden er inngått kontrakter for i alt 800 millioner kroner i kommunikasjonsutstyr. Dette er de totale leveransene til Romania, sier Ronny Lie.

Bjørn Wiggo Bjone var direktør i KDC i den aktuelle perioden, og var den som annonserte kontraktene.

- Dette var ukjent for meg. Jeg jobber ikke lenger i selskapet og vil ikke uttale meg. Dette må du ta med Kongsberg Gruppen, sier han til Dagbladet.

Statlig eid Den norske staten eier 50 prosent av aksjene i selskapet. Tidligere LO-leder Roar Flåthen er styremedlem.

Kongsberg Gruppen leverer høyteknologiske systemer og løsninger til kunder innen olje- og gassindustrien, handelsflåten, forsvar og romfart. Selskapet opplyser å ha cirka 7 500 medarbeidere i mere enn 25 land. I 2013 hadde selskapet driftsinntekter på 16 323 milliarder kroner.

Selskapet sier de har nulltoleranse for korrupsjon, at de har et «omfattende anti-korrupsjonsprogram» og at selskapet vil samarbeide nært med Økokrim.

Dette er det andre, statlige norske selskapet som får en korrupsjonssak på seg på relativt kort tid. Tidligere i vinter ble fire tidligere sjefer i Yara tiltalt for grov korrupsjon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!