Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Økokrim-razzia hos Senterpartiet

Mens politikerne var på julebord.

Liv Signe Navarsete, leder i Senterpartiet ( Sp ), fotografert på hennes kontor. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
Liv Signe Navarsete, leder i Senterpartiet ( Sp ), fotografert på hennes kontor. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Økokrim har vært på razzia på Senterpartiets kontor.

Samtidig som politikerne på Stortinget var samlet til julebord, gikk Økokrim til aksjon mot Senterpartiets lokaler et steinkast unna, skriver Klassekampen. Målet var naturlig nok å sikre bevis i partistøttesaken.

Økokrim gikk onsdag til etterforskning mot Sp for brudd på regnskapsloven etter overføringene av 700.000 kroner fra to kraftselskaper før valgkampen 2009.

Skattekrim også Men ifølge Dagens Næringsliv, som har rullet opp hele partistøttesaken i høst, har Økokrim allerede oppdaget flere forhold som det vil være aktuelt å trekke inn i etterforskningen.

Opplysninger som etterforskerne har funnet i Finanstilsynets gransking, åpner for at mulig skatte- og avgiftsunndragelse også blir undersøkt.

- Vi samarbeider med Økokrim fordi dette er en sak som kan ha mulige skattemessige og avgiftsmessige sider. Saken gjelder mulig overtredelse av regnskapslovgivningen og ligningsloven, sier skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen i Skatt Øst til DN.

Fikk alt Razziaen onsdag kom som en stor overraskelse på partiledelsen i Sp. Økokrim hadde ikke noen ransakingsordre da de plutselig sto i resepsjonen i partilokalene, men etterforskerne skal likevel ha fått tilgang til alt de ba om.

Generalsekretær Knut M. Olsen i Senterpartiet sier til DN at det «selvsagt» også omfatter det interne partinotatet som beskriver hele fornybarprosjektet, og som Dagens Næringsliv er blitt nektet innsyn i.
Avhør - Hvis jeg skal karakterisere det som noe, så vil jeg si det virket uvirkelig da de kom, sier Olsen til avisen.

Både Olsen og partiets økonomi- og it-driftskoordinator Anders Eidsvaag Graven er allerede avhørt, begge med status som vitner.

- Bør gå BI-professor og ekspert på økonomisk kriminalitet Petter Gottschalk mener at det nå for alvor begynner å brenne under føttene på Sp-leder Liv Signe Navarsete. Han oppfordrer henne til å si takk for seg som partileder.

- Det er lurere for Navarsete å gå enn å bli båret ut, sier han til Klassekampen.

Gjenvalg Navarsete har imidlertid helt andre planer. Torsdag kunngjorde hun tvert om at hun stiller til gjenvalg på landsmøtet til våren.

- En må alltid ta vurderingen om en har guts nok og støtte nok til å fortsette. Jeg har bestemt meg for at jeg har begge deler. Derfor har jeg sagt til valgkomiteen at jeg gjerne vil sitte en periode til, sier Navarsete til Stavanger Aftenblad.

Ifølge en rundspørring avisen har gjennomført, sier 15 av 19 fylkeslag at de har full tillit til dagens partileder.

- Høyt spill Gottschalk mener Sps uttalelser så langt er et forsøk på å nøytralisere saken, noe han mener er et veldig høyt spill.

- Sp har en holdning som er helt uakseptabel i denne saken. Partiet later til å tro at som om det bare kan legge saken bak seg, men i realiteten må man ta konsekvensene av dette, sier han til Klassekampen.

Professoren er kritisk til partilederens håndtering av saken.

- Dette er helt amatørmessig ledelse. Det er særlig alvorlig at hun sier at hennes medarbeidere kan ha gjort noe galt. Det er meningsløse uttalelser. Hun skal selvfølgelig si at det har skjedd noe galt i organisasjonen hun har ansvaret for, sier han til avisen. (©NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!