Økokrim-razzia mot Statoil

Økokrim gjennomførte torsdag kveld en razzia mot lokalene til Statoil utenfor Stavanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er foreløpig uklart om det er foretaket eller personer i Statoil som er siktet.

Konsernsjef Olav Fjell ringte til styreleder Leif Terje Løddesøl og orienterte om aksjonen like før klokka 19.30 torsdag.

- Jeg oppfattet det som at de nå skal etterforske og eventuelt ta ut en siktelse. Den blir enten rettet mot enkeltpersoner eller mot hele organisasjonen. Blir det mot organisasjonen, blir den rettet mot styret ved styrets formann, sier Løddesøl til dn.no.

Bakgrunnen for razziaen er etter alt å dømme Dagens Næringslivs avsløringer de siste dagene av en konsulentavtale mellom Statoil og iraneren Abbas Yazdi og hans selskap Horton investment. Yazdi skulle drive konsulenttjenester for oljeselskapet over en tiårsperiode til en pris av 110 millioner kroner. Etter Økokrims oppfatning er denne avtalen ulovlig.

- Ingen kommentar

Olav Fjell vil overfor Dagens Næringsliv ikke kommentere razziaen.

- Jeg har ingen kommentarer. Vi har en pressekonferanse i morgen. Da skal jeg kommentere alt jeg har, sier han.

Styreleder Leif Terje Løddesøl sier til NRK at han ikke kjente til konsulentavtalen før nå:

- Jeg har først fått kjennskap til konsulentavtalen nå og har ingen bemerkninger til den før jeg får en rapport fra organisasjonen, sier han.

Rapporten Løddesøl sikter til er en intern gjennomgang i Statoils administrasjonen av konsulentavtalen. Denne vil bli presentert for styret i et ekstraordinært styremøte mandag.

Ofrer konserndirektør

Konserndirektør Richard Hubbard, den eneste utlendingen i Statoil-ledelsen og ansvarlig for Statoil internasjonale virksomhet, skal ha stått bak den kontroversielle konsulentavtalen med Abbas Yazdi. Etter det Dagens Næringsliv erfarer er Hubbards dager i Statoil nå talte.

Hubbard skal angivelig ha gitt konsernsjef Olav Fjell uriktige opplysninger om konsulentavtalen før den ble signert av Fjell.

- Har tillit til ledelsen

Olje- og energiminister Einar Steensnæs (KrF) ble orientert om saken torsdag kveld. Han sier til Aftenposten at han regner med at dette er en naturlig del av Økokrims oppgaver for å skaffe seg klarhet i denne saken.

- Jeg har tillit til at Statoils ledelse rydder opp og jeg er tilfreds med at de er kommet med tiltak for å rydde opp i denne saken og forventer at alle kort kommer på bordet, sier Steensnæs.

Skatteparadis

Statoil har allerede utbetalt over 40 millioner til en konto i Sveits. Selskapet som har mottatt pengene, er registrert i et karibisk skatteparadis. Disse pengene går etter all sannsynlighet til iranske Mehdi Hashemi Rafsanjani, direktør i et av datterselskapene til det nasjonale iranske oljeselskapet Nioc.

Rafsanjani er den iranske eks-presidentens sønn og ifølge Irans tidligere ambassadør i Norge, er han kjent for å være innblandet i korrupsjon.

- Dette lukter korrupsjon lang vei. Saken kan bidra til å svekke Norges renommé, sier Perviz S. Khazai til Aftenposten.

Khazai var Irans ambassadør i Norge fram til 1982, da han hoppet av.

(NTB)

TIER: Konsernsjef i Statoil, Olav Fjell, vil ikke kommentere razziaen.