- Økokrim reddet Senterpartiet

Valgforsker Frank Aarebrot mener at utfallet kunne ikke ha vært bedre for partiet og den politiske ledelsen

Frank Aarebrot mener at Økokrim ikke har funnet ut mer enn det alle visste i utgangspunktet. Foto: Scanpix
Frank Aarebrot mener at Økokrim ikke har funnet ut mer enn det alle visste i utgangspunktet. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Både partiets tidligere generalsekretær, Ivar Egeberg, og den eksterne kommunikasjonsrådgiveren Ole G. Hertzenberg, er begge ilagt bøter på 50 000 kroner.

Valgforsker Frank Aarebrot mener at Økokrim har reddet Senterpartiet.

-Ved å ilegge foretaksbot er ingen i den sittende politiske ledelsen i partiet dømt. Dermed er det ingen av dem som blir gjort ansvarlige for flausen, kun selve organisasjonen og den forrige administrasjonen, sier han.

Til Sps fordel - Hvis ingen hadde fått personlig forelegg i det hele tatt, så kunne det ha ulmet litt i luften at partiledelsen var på en måte ansvarlige. Men nå er jo skylden plassert. Og det på en avgått partisekretær, og en ekstern rådgiver. Det er perfekt, sier Aarebrot.

Paragrafen benyttet av Økokrim til å ilegge partiet bot pålegger at bokførte opplysninger skal lett kunne følges fra dokumentasjon via spesifikasjoner frem til pliktig regnskapsrapportering. Det skal også være mulig å kunne finne tilbake til grunnlaget for de enkelte bokførte opplysningene.

Ikke korrupsjon Dermed er det ingen alvorlige lovbrudd partiet og partisekretæren har gjort seg skyldige i.

Det er ikke påvist noe straffbart i at mesteparten av pengene som Senterpartiet fikk fra Eidsiva og Troms Kraft ble brukt til valgkamp.

Heller ikke i at Senterpartiets olje- og energiminister Terje Riis-Johansen ga kraftverkene konsesjonene de ønsket.

- Hadde Økokrim funnet en korrupt link et sted, kunne det ha fort endt med en tiltale. Og det er for så vidt riktig at det er partisekretæren som har ansvaret for en forretningsorden i partiet som gir ryddighet rundt regnskapene. Sånn sett falt hammeren der den skulle falle, sier Aarebrot.

Redder ikke Egeberg Aarebrot synes ikke det er overraskende at Senterpartiet godtok forelegget på sparket.

- Ellers blir det jo rettssak. Og jeg kan ikke tenke meg at Senterpartiet går til retten for å redde Egebergs ettermæle, sier Aarebrot.

Aarebrot ser nå heller ingen grunn til at statsminister Jens Stoltenberg blir nødt til å forandre på regjeringskabalen på grunn av denne saken.

- Det er det jo ingen grunn til. Alle gikk jo fri. Økokrim har egentlig ikke funnet ut mer enn det vi alle visste når saken sprakk, sier Aarebrot.