Økokrim satser på moldvarper

Informanter og etterretning er midler Oslo-politiet tar i bruk for å komme økonomisk kriminalitet til livs. Nye metoder fra England og Nederland blir nå prøvd ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De seineste åra har omfanget av økonomisk kriminalitet økt, og nye metoder for å tjene penger på ulovlig vis blir stadig utviklet. Nå prøver Oslo-politiet å komme dem i forkjøpet.

- Nå går vi aktivt ut for å ta hele kriminelle nettverk. I et samarbeid mellom seksjonene, ble Janus etablert. Informantbehandling og økonomisk etterretning er hovedelementene i denne etterforskningsmetoden, sier Merete Haugli, seksjonssjef for Oslo økokrimseksjon.

- Det trenger ikke foreligge noen anmeldelse. Når vi får mistanke om at det skjer noe ulovlig begynner vi etterforskningen, sier Haugli.

Nye metoder

Samarbeid har gitt mulighet til å tegne kart over flere utradisjonelle kriminelle miljøer. 60 personer er nå organisert i Økokrimseksjonen ved Oslo politidistrikt. Mange av dem har høyere utdannelse utover politihøgskolen. Fagkompetanse og utveksling av informasjon mellom avdelingene skal føre til at man får tatt hele nettverket og ikke bare enkeltindivider.

- Vi har god oversikt over hva som skjer i Oslos finansielle underverden. Det er mange linker mellom de kriminelle miljøene. Når vi etterforsker en sak som omfatter for eksempel datakriminalitet, kan det ofte være innblandet pengehvitvasking eller narkotika.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer