HAR GJORT OPP FOR SEG: Eksstatsministerne Gro Harlem Brundtland og Kjell Magne Bondevik tok selv initiativ til å betale tilbake den urettmessig utbetale pensjonen.  
Arkivfoto: SCANPIX .
HAR GJORT OPP FOR SEG: Eksstatsministerne Gro Harlem Brundtland og Kjell Magne Bondevik tok selv initiativ til å betale tilbake den urettmessig utbetale pensjonen. Arkivfoto: SCANPIX .Vis mer

Økokrim skal etterforske pensjonsjukset

Seks stortingspolitikere mistenkt for bedrageri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det ble i dag kjent at Økokrim har startet en granskning av de seks stortingspensjonistene mistenkt for å få utbetalt for mye pensjon, melder Dagsavisen.

- De skal ikke behandles bedre enn andre

I første omgang vil etterforskerne samle inn og vurdere informasjonen som foreligger om det antatte pensjonsjukset.

Disse forundersøkelsene vil gjennomføres allerede i løpet av februar.

- Deretter vil vi gå inn i fase to, der vi kommer til å se på enkeltsakene. Da vil vi ta stilling til hvilke enkeltpersoner vi eventuelt kommer til å etterforske videre, sier førstestatsadvokat i Økokrim, Elisabeth Roscher til Dagsavisen.no.

Eksternt utvalg skal granske pensjonsrotet

Strafferammen for grovt bedrageri, som er den strengeste lovparagrafen de seks kan bli dømt for, er seks år.

Oppdaget av Riksrevisjonen

Seks tidligere representanter skal ha fått for mye i pensjon.

Hvor store beløp de seks skylder, er holdt unna offentligheten.

Granskningen kom i stand etter at Riksrevisjonens i sommer konkluderte med at flere tidligere stortingsrepresentanter urettmessig skal ha fått utbetalt pensjon på til sammen 5,7 millioner.

Ville selv betale tilbake

De tidligere statsministrene Gro Harlem Brundtland (Ap) og Kjell Magne Bondevik (Krf) har begge fått utbetalt for mye pensjon i henholdsvis tre og to måneder, konkluderte utvalget

Rapporten som avslørte million-utbetalingene

- Begge tok initiativ til å tilbakebetale, og gjorde også det, påpekte Jagland under pressekonferansen i forbindelse med presentasjonen av rapporten.

Jagland ønsket derimot ikke å kommentere størrelsen på de uberettigede pensjonsutbetalingene for de andre fire politikerne: Magnus Stangeland (Sp), Anders Tallerås (H), Jan Eirik Gulbrandsen (Ap) og Tore Austad (H). 

Forbanna

Erik Dalheim (Ap), som tidligere sto på lista over politikere som har mottatt for mye i pensjon, er frifunnet av granskingsutvalget.

Han har tidligere uttalt at han nekter å betale tilbake de 1,3 millioner kronene Riksrevisjonen mener han har fått for mye.
- Fra dag én har jeg hevdet at jeg ikke skulle ha vært på lista i utgangspunktet. Nå føler jeg en veldig stor lettelse, sa Dalheim til Dagbladet.no. 

De blottstilte privilegier

En annen tidligere representant, Thorbjørn Berntsen, gikk langt hardere ut mot Riksrevisjonens rapport og riksrevisor Jørgen Kosmo. Sammen med Dalheim ble han «frikjent» av granskningsrapporten.

I et intervju med Dagbladet på uttalte Berntsen at saken har vært en enorm belastning for ham. 

- Det dreier seg ikke om penger for meg. Det handler om mitt politiske ettermæle. Mitt politiske prosjekt har vært å slåss for fellesskapet. Det å bli uthengt som en som forsyner seg av fellesskapets penger, det var ganske tøft.

Kritisk

Etter at pensjonssaken ble kjent, gikk Stortingets pensjonsstyre ut med et ønske om å overføre forvaltningsansvaret for Stortingets pensjoner til Statens Pensjonskasse.

Vil legge ned Stortingets utskjelte pensjonsstyre

Et ekspertutvalg, som gransket håndteringen av pensjonsutbetalingene på Stortinget, kom i januar med sterk kritikk av hele ordningen. 

Etter 12 år på Stortinget har representantene fullt opptjent pensjon på 66 prosent av stortingslønna.

Stortingspensjonen er i dag på 43 640 kroner. Hvis summen av alder og antall år på Stortinget overstiger 75 år, kan representantene gå av før.

Etter at de fyller 65 år, kan de tjene så mye de vil.