Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Økokrim skal løse ulvegåten

Økokrim ble i går varslet om det mistenkelige ulvedødsfallet i Rendalen. Direktør i Direktoratet for naturforvaltning, Stein Lier-Hansen, sier det er naturlig å koble Økokrim på denne saken. Politiundersøkelsenei kjølvannet av ulvepåkjørselen var i går allerede i gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med politiets øyne synes ulvedødsfallet litt for beleilig og samtidig mistenkelig usannsynlig - tidspunktet tatt i betraktning.

Derfor full etterforskning, noe Økokrim er fast bestemt på å følge opp denne uka, får Dagbladet bekreftet via førstestatsadvokat Jørn Holme.

Jobben blir å finne ut om ulven ble drept av toget eller ulvehatere.

Dette stiller spørsmålstegn ved ulvens død:

  • Ulven ble drept bare et døgn etter at namsretten stoppet ulvejakta.
  • Lokføreren på persontoget så en «bylt» ligge i skinnegangen lørdag kveld kl. 21.00.
  • Ulven, som ble funnet søndag formiddag, var delt i tre.
  • Lokalt har man ikke sett det som usannsynlig at ulvene ville bli drept illegalt etter at jakta ble stoppet. En frykt statsråd Guro Fjellanger delte døgnet før ulven angivelig ble påkjørt av toget.

Dette tyder på at Koppang-ulven ble tatt toget:

  • Lokførerne av tømmertoget, som passerte åstedet lørdag ca. kl. 19.00, sier at de så et dyr, som de trodde var en hare, hoppe ned på skinnegangen og at toget traff dyret.
  • Det er liten tvil om at ulvene har oppholdt seg i området og at det ligger et elgkadaver like ved.
  • Det skal tidligere ha ligget elgrester i skinnegangen nær ulykkesstedet.
  • Togføreren på Rørosbanen skal ha observert ulv i skinnegangen for kort tid siden - i et av tilfellene løpende foran toget.

- Hadde noen sagt til meg at ulvetispa skulle bli kjørt over av toget et døgn etter at namsretten stanset jakta, ville jeg betegnet det som svært usannsynlig. Men nå får vi se om det er det som faktisk har skjedd, sier Lier-Hansen til Dagbladet, med henvisning til politietterforskningen.

Toget?

Det var Lier-Hansen som først ga fellingstillatelse på ulveparet vest for Glomma, en tillatelse som Miljøverndepartementet så stadfestet.

Etter en knapp ukes sporing stanset Oslo namsrett ulvejakta da retten fant at fellingstillatelsen med stor sannsynlighet er fattet på lovstridig grunnlag.

Også Foreningen Våre Rovdyr kontaktet Økokrim i går.

Bare ni igjen

Talsmann Viggo Ree gir dette svaret på spørsmålet om han tror noe på at toget drepte ulven:

- Det får politiet og Økokrim gi svaret på.

  • Den helnorske ulvestammen teller nå ni dyr etter at ulvetispa som trolig var drektig, døde.I tillegg har Norge og Sverige ca 15 dyr sammen.
  • Da kadaveret ble undersøkt første gang i går formiddag, hadde ørnene allerede vært og forsynt seg. Hodet var dessuten nesten helt borte, angivelig kløyvd av toget. Eventuelle merker fra annet enn toget var umulig å spore.