Økokrim stoppet fildeling fra NetCom-server

Økokrim beslagla en dataserver som inneholdt mer enn 60.000 piratkopier av film og musikk, i en aksjon mot kontorene til mobilselskapet NetCom i mai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Dagens Næringsliv er dette det største beslaget av denne typen som er gjort her i landet.

Filmene og musikken er blitt distribuert til andre brukere på nettet fra en PC hos NetCom. Piratkopiene er distribuert i stort omfang ved hjelp av NetComs kraftige linjenett og fildelingssystemet «Direct Connect.». Direct Connect er et delvis lukket fildelingsnettverk som forutsetter at brukerne deler store mengder data. Jo mer man deler, jo mer får man tilgang til.

Ifølge Økokrim dreier det seg ikke om hacking eller datainnbrudd. Den beslaglagte maskinen med piratfilene skal ha blitt plassert fysisk hos NetCom.

- Maskinen er blitt plassert hos NetCom av en ansatt. Det er ikke dermed sagt at NetCom er straffansvarlig. Selskapet har vært meget samarbeidsvillig i saken, sier politiadvokat Espen Skjerven i Økokrim til Dagens Næringsliv

Informasjonsdirektør Guri Wormdahl i NetCom har en annen versjon.

- Utenforstående personer har elektronisk brutt seg inn på en av våre servere og tatt seg inn i en av dem, for å bruke den til fildeling. Det dreier seg om hacking av datamaskiner og ikke et fysisk innbrudd i våre lokaler. Det er ingen grunn til å anta at noen av våre ansatte er innblandet i dette, sier Wormdahl til Dagens Næringsliv.

(NTB)