Økokrim tiltaler Finance Credit-revisor

Økokrim mener revisoren som godkjente Finance Credit-regnskapene, må straffes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Økokrim har tatt ut tiltale mot revisorselskapet KPMG ved styreformannen og selskapets revisor John Haukland, som hadde ansvar for revisjonen av flere selskaper i Finance Credit-sfæren.


KPMG reviderte regnskapene til Finance Credit Norge ASA i 1999 og 2000, i Finance Credit AS i 1999 og 2000 og i Finance Credit Group AS i 2001.

Gjorde ikke jobben sin

Tiltalen gjelder flere brudd på revisorloven og medvirkning til brudd på regnskapsloven, skriver Økokrim i en pressemelding.

Revisor John Haukland skal ha godkjent regnskapene, selv om de åpenbart var mangelfulle på flere vesentlige punkter.

Økokrim mener at Haukland burde ha reagert på at store pengebeløp i millionklassen vandret mellom forskjellige selskaper kontrollert av eierne av Finance Credit. Penger gikk også til nærstående av de to eierne.

Bestrider tiltalen

KPMG og revisor John Hauklands advokat, Else Bugge Fougner hos Advokatfirmaet Hjort, understreker at hennes klienter ikke er tiltalt for brudd på straffeloves bestemmelser, men på regnskapsloven og revisorlovens bestemmelser.

Økokrim mener revisoren ikke har gjort jobben sin skikkelig når han har revidert Finance Credits-selskapenes regnskaper. Fougner oppfatter tiltalen slik at den ikke stiller spørsmålstegn ved KPMGs generelle metodikk og systemer for revisjon for tidsrommet tiltalen gjelder.

Kredittilsynet har tidligere i år gjennomgått KMPGs rutiner ved revisjon i dag, og har konkludert med at revisjonsoppdragene blir utført i tråd med god revisjonsskikk.

- Vi mener det ikke foreligger straffbare forhold, slik Økokrim påstår. Dette får nå domstolen ta endelig stilling til.

KPMG risikerer en bot om selskapet blir dømt etter tiltalen. Revisoren risikerer også fengselsstraff. Han jobber ikke som revisor lenger, men har fått andre oppgaver i KPMG.

<B>ANSVARLIG REVISOR KPMG: John Haukland vitnet i saken mot Trond Kristoffersen i Finance Credit-saken.