Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Økokrim tiltaler oljegigant for unndragelse av milliarder

Ti milliarder kan være unndratt skatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Økokrim har tiltalt to skatterådgivere og to Houston-selskaper i Transocean-saken. Skatteetaten mener at 10 milliarder kroner er unndratt skatt.

De to skatterådgiverne jobber for Transocean-konsernets norske virksomhet. De to selskapene det er tatt ut tiltale mot har hovedkontor i Houston i den amerikanske delstaten Texas, men er registrert i skatteparadiset Cayman Islands.

Ifølge Økokrim gjelder tiltalen medvirkning til grovt skattesvik, og for de to selskapene også medvirkning til brudd på regnskapsloven.

Tolv oljerigger Økokrim opplyser at forholdene skriver seg fra årene 2000 til 2002, og gjelder flere skattemessige disposisjoner som er foretatt i forbindelse med salg av tolv oljerigger fra det norske selskapet Transocean AS/ASA til ulike selskaper i Cayman Islands.

Skatteetaten har foretatt etterligning for cirka 10 milliarder kroner.

Økokrim mener de to skatterådgiverne forsettlig eller grovt uaktsomt har medvirket til å gi ligningsmyndighetene uriktige eller ufullstendige opplysninger som de burde forstått kunne føre til skatte- eller avgiftsmessige fordeler.

- Grovt skattesvik I tiltalen skriver Økokrim at skattesviket er grovt, særlig fordi handlingen kunne lede til unndragelse av «meget betydelige beløp i skatt.» Økokrim betegner skattesviket som utført på en måte som har gjort det ekstra vanskelig å oppdage det.

Ifølge Økokrim har saken vært tidkrevende, først og fremst på grunn av flere spørsmål knyttet til det de omtaler som rekkevidden av advokaters taushetsplikt.

(NTB)