SKJÆRGÅRD: Norges langstrakte kyst er et eldorado fro hyttefolk og naturnytere. Men noen tar seg desverre til rette og bryter loven. Det skal det bli en slutt på, varsler Økokrim. Illustrasjonsbilde av øyperlen Østre Bolærne i Vestfold. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX .
SKJÆRGÅRD: Norges langstrakte kyst er et eldorado fro hyttefolk og naturnytere. Men noen tar seg desverre til rette og bryter loven. Det skal det bli en slutt på, varsler Økokrim. Illustrasjonsbilde av øyperlen Østre Bolærne i Vestfold. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX .Vis mer

Økokrim vil at strandsonebygging skal svi

Høyere bøter, fengsel og inndragelse av verdiøkningen. Snart skal det svi hvis du bygger ulovlig i strandsonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): Høyere bøter, fengsel og inndragelse av verdiøkningen. Snart skal det svi hvis du bygger ulovlig i strandsonen.

Fra og med januar 2010 vil trolig den nye plan- og bygningsloven tre i kraft. Da kommer flere straffeskjerpelser for bygging i strandsonen. Nå vil Økokrim at kommunene i mye større grad skal ta miljøkriminalitet i 100-metersbeltet i strandsonen på alvor, skriver Aftenposten.

- Vi mener inndraging av verdiøkningen er et effektivt virkemiddel som bør brukes oftere, også fordi det vil virke godt allmennpreventivt. Spesielt ved varige inngrep i terrenget, sier Katharina Rise, statsadvokat i miljøteamet i Økokrim.

Loven åpner også for at det i grove tilfeller kan idømmes fengselsstraff.

- Fengsel er mest aktuelt i grove, forsettlige forhold, og i tilfeller der det er gjentakelse. Det er også aktuelt for store bygg, inngrep eller overtredelser som også ødelegger kulturminner eller medfører fare for liv og helse, sier Rise.

I dag anmeldes nesten ingen lovbrudd i strandsonen. I fjor ble det anmeldt 82 saker for brudd på plan- og bygningsloven. Det omfattet også anmeldelser i strandsonen.


(NTB)