Økologisk fårepølse ett av 708 økoprodukter

Eldhusrøkt økologisk fårepølse er en av de nye økologiske matvarene som er kommet på markedet i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved utgangen av mai var 708 økologiske matvareprodukter godkjent av Debio, som er godkjenningsinstans for økologiske matvarer i Norge. I de 708 produktene inngår bare bearbeidede matvarer og ikke frukt, grønnsaker, egg og ubearbeidede kjøttvarer.

Eldhusrøyket

Den nye økologiske fårepølsa produseres og eldhusrøykes ved Vestlandske Salslag i Evanger i nærheten av Voss.

- Pølsene henger i eldhusrom og røykes i fire uker fra bål med oreved, sier avdelingsleder Anders Mestad.

På grunn av begrenset råvaretilgang vil produktet i startfasen bare selges i Forbrukersamvirkets butikker.

Det er ikke nitritt i den økologiske fårepølsa, og det gjør at pølsene kan bli grå midt inni. Men produsenten er på jakt etter andre tilsettingsstoffer for å kunne bevare rødfargen i pølsene, opplyser produktsjef John Erlend Nygård i Gilde.

Nitritt brukes for å bevare rødfargen i kjøttprodukter. Stoffet har vært kritisert, og det er fra flere hold foreslått å forby nitritt som tilsettingsstoff i mat. Kjøttvareprodusentene i Norge kan i dag bruke nitritt i foreskrevne mengder, men det kan ikke brukes i økologiske matvarer.

Økokjøttdeig

Norsk Kjøtt (Gilde) arbeider for å bedre tilgangen på økologiske kjøtt. De produktene som i øyeblikket ser ut til å være de mest aktuelle, er fårikålkjøtt, lammelår med knoke og mørbrad, samt kjøttdeig, heter det i en uttalelse fra Norsk Kjøtt.<

(NTB)