Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Økologisk mat er trygg

Tilfeldig at E. coli-agurkene er økologisk dyrket, mener øko-forkjemper, som frykter for bransjens framtid.

IKKE LA DEG BLENDE: At agurkene er fint innpakket i plast, er ingen garanti for at de ikke er smittet med farlige bakterier, påpeker Marit Kolle i Mattilsynet. Foto: FRANCISCO BONILLA/REUTERS/SCANPIX
IKKE LA DEG BLENDE: At agurkene er fint innpakket i plast, er ingen garanti for at de ikke er smittet med farlige bakterier, påpeker Marit Kolle i Mattilsynet. Foto: FRANCISCO BONILLA/REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Markedsandelen for økologiske matvarer i Norge er allerede liten. Vi er ikke glade for denne saken, sier Jakob Bjerkem, styreleder i i Oikos, fellesorganisasjonen for økologisk mat, til Dagbladet.

Samtidig mener Bjerkem det er helt tilfeldig at smittekilden for det norske E. coli-sykdomstilfellet i Kristiansand trolig er nettopp økologisk dyrkede agurker.

- Det er ingen større fare forbundet ved å spise økologisk istedenfor konvensjonelt dyrket mat. Dessuten vet vi ennå ikke sikkert om smittekilden faktisk var disse spanske agurkene, sier Bjerkem om partiet, som er distribuert i Norge av en økomatkjede i Levanger.

- Irrelevant Nå og da spekuleres det på om bruken av dyregjødsel i det økologiske landbruket øker faren for smitte fra dyr til grønnsaker. Det mener Bjerkem er irrelevant i denne sammenhengen.

- E. coli er en jordbakterie som ikke har noe med dyrkingsformen å gjøre. Smitte kan oppstå hvor som helst. Dessuten er det sannsynlig at de aktuelle agurkene er dyrket fram i veksthus, med andre typer gjødsel enn fra dyr, sier han.

- Husdyrgjødsel blir brukt overalt, både i økologisk og konvensjonelt landbruk, sier Kristin Sørheim, direktør ved forskningsinstituttet Bioforsks avdeling for økologisk mat og landbruk, til Dagbladet.

Bioforsk har forsket på smittefaren ved bruk av dyregjødsel i salatdyrking. Under forsøkene ble det brukt infisert gjødsel.

- Ikke farlig - Konklusjonen er at husdyrgjødsel ikke er farlig, dersom den brukes på riktig måte, sier Sørheim, og utdyper:

SOLGTE MISTENKTE AGURKER: Elin Anita Aasland ved Helios Trondheim, med deler av partiet spanske økoagurker som mistenkes for å være smittekilden til E. coli-sykdomstilfellet i Kristiansand. Foto: PRIVAT
SOLGTE MISTENKTE AGURKER: Elin Anita Aasland ved Helios Trondheim, med deler av partiet spanske økoagurker som mistenkes for å være smittekilden til E. coli-sykdomstilfellet i Kristiansand. Foto: PRIVAT Vis mer

- Den største risikoen for E. coli-smitte er hvis man f.eks. bruker forurenset vann - og også dyregjødsel, dersom den havner på grønnsaken og ikke nede i jorda. Men under forsøkene våre forsvant de farlige bakteriene som gikk i jorda, etter svært kort tid.

Alvorlig bakteriesmitte i frukt og grønnsaker forekommer fra tid til annen, ifølge Marit Kolle, seksjonssjef ved Mattilsynet Oslo.

- Vi har sett det før, i produkter som salat og bønnespirer, gjerne i ferskpakkede produkter, sier Kolle til Dagbladet.

Også hun peker på at smitten kan oppstå ved bruk av infisert vann.

- Ikke tryggere med plast Samtidig understreker Kolle at på frukt og grønt med intakt skall vil smitten stort sett bare befinne seg på overflaten.

- Det er derfor det ofte anbefales å skrelle frukten når man er i utlandet, sier Kolle - som advarer forbrukerne mot å la seg blende av grønnsaker med fin plastinnpakning.

- Det er ingen sammenheng mellom smittefaren og hvorvidt produktene er innpakket. Frukt og grønnsaker bør uansett vaskes før bruk, det står jo også ofte på plastinnpakkede produkter, sier hun.

Venter på resultat Kolle vil ikke spekulere på hvordan E. coli-bakteriene eventuelt har smittet de spanske økologiske agurkene som er hovedmistenkt som kilde til sykdomstilfellet i Norge.

Prøver tatt i forbindelse med sykdomsutbruddet i Kristiansand, der en mann i 40-åra har fått påvist smitte, ligger til analyse hos Folkehelseinstituttet (FHI).

- Prøveresultatene vil være klare i løpet av uka, opplyser FHIs pressetalsmann Harald Pors Muñiz til Dagbladet.