Økonom: - Dette skjer hvis Trump vinner

Full handelskrig er den største faren ved Trump-seier i det amerikanske valget, mener seniorøkonom Erik Bruce i Nordea Markets.

Bekymret: Vi kan få ganske store reaksjoner hvis meningsmålingene begynner å trekke mot Trump eller han vinner, sier seniorøkonom i Nordea Erik Bruce. Foto: FA
Bekymret: Vi kan få ganske store reaksjoner hvis meningsmålingene begynner å trekke mot Trump eller han vinner, sier seniorøkonom i Nordea Erik Bruce. Foto: FAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FINANSAVISEN: - Markedene er klart posisjonerte for Clinton-seier. Vi kan få ganske store reaksjoner hvis meningsmålingene begynner å trekke mot Trump eller han vinner, sier seniorøkonom i Nordea Erik Bruce.

Problemet med å analysere effekten av Trump-seier, er ifølge Bruce at det er mye han er uklar om, mens han trolig vil moderere seg på andre områder.

Blir ting gjennomført?

- Tingene han tidligere har sagt trenger ikke bli gjennomført, sier Nordea-økonomen.

FBI: Trump starter sitt kampanjebesøk i New Hampshire med å nyheten om at amerikansk FBI har bestemt seg for å ta opp etterforskningen rundt Hillary Clintons private e-poster. Video: Reuters Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Trump har for eksempel sagt at dersom USA-økonomien krasjer, vil han bare betale tilbake halvparten til kreditorene. Men det vil øke lånekostnaden på amerikanske statsobligasjoner kraftig, før en tar hensyn til effekten av en mye mer ekspansiv finanspolitikk.

Bruce regner med at rådgivere vil få ham fra å komme med slike trusler igjen.

Dessuten trenger han støtte fra begge kamrene i Kongressen. Selv med rent bord for republikanerne innebærer det en begrensning på spillerommet i den økonomiske politikken.

Trump kan handle fritt

I handelspolitikken står Trump friere. Det er området der Trump kan ramme verdensøkonomien hardest, tror Bruce. Handel dreper amerikanske jobber, ifølge Trump, så han vil «rive istykker» eksisterende handelsavtaler. Han har også snakket om straffetoll på 35 prosent på import fra Mexico og på 45 prosent på import fra Kina.

- Hva blir effekten på verdenshandel og global BNP-vekst av full handelskrig?

- Det har jeg ikke laget anslag på. Men det kan fort gi internasjonal resesjon. Det avhenger av utslagene i finansmarkedene. Pengepolitikken har i så fall ikke så mye mer å gi, mens det vil ta tid før en mer ekspansiv finanspolitikk virker, sier Bruce.

Han mener løftet om å beskytte amerikanske arbeidsplasser nok vil være en viktig grunn dersom Trump skulle vinne, og at Trump da faktisk vil prøve å begrense handelen. Presidenten kan innføre straffetoll og trekke seg fra handelsavtaler uten Kongressens godkjennelse i alle fall i en periode, påpeker Bruce.

Flere økonomisaker:

Clinton-mail senket børsene

Kan sjefen lese eposten din?