Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Økonom frykter råvarer og Beijing

Største nedsiderisiko i Kina er valutavolatilitet og nye politikkfeil, mener SEB-strateg Sean Yokoto. Han tror ikke stort mer enn halvparten av råvarefallet er unnagjort.

Beijing, Kina:  Veksten i detaljhandelen synker. Det bekymrer økonomene. Foto: Tormod Brenna/Dagbladet
Beijing, Kina: Veksten i detaljhandelen synker. Det bekymrer økonomene. Foto: Tormod Brenna/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Kinas BNP-vekst sank til 6,8 prosent i fjerde kvartal 2015, noe som gjør kvartalet til det svakeste siden finanskrisen i 2009. Helårsveksten på 6,9 prosent er på sin side den svakeste siden 1990.

- At veksten i kvartalet ble 6,8 prosent i stedet for de ventede 6,9 prosentene er for liten forskjell til å spille noen rolle. Det som vakte min oppmerksomhet var heller månedstall. Veksten i detaljhandelen faller ned mot 10 prosent. Det er en god indikator på at veksten i industrisektoren sprer seg til tjenestesektoren, sier Sean Yokota, Singapore-basert sjef for Asia-strategi i SEB, til Finansavisen.

Konsumdrevet økonomi I 2016 venter SEB en Kina-vekst på 6,5 prosent. Skiftet fra en investeringsdrevet til en mer konsumdrevet økonomi reduserer vekstratene. Største nedsiderisiko i Kina er knyttet til valutavolatilitet, ifølge Yokota, som anbefaler å shorte kinesiske yuan. Kinesiske myndigheter har vinglet i valutapolitikken, mener han.

- Min største bekymring er at myndighetene forsøker å gjøre det samme som de gjorde i aksjemarkedet, sier han, med henvisning til at det i august kom en rekke restriksjoner på handelen som skulle stanse fallet i aksjemarkedet.

Ble nektet å selge aksjer Innsidere og eiere av store aksjeposter ble på sensommeren nektet å selge de neste seks månedene. Da restriksjonene ble opphevet rett etter nyttår, falt børsene kraftig på ny. Han tror mer enn halvparten av fallet i råvarer er unnagjort, men ikke alt.

IMF senker forventningene Nok en gang senker IMF sine globale vekstanslag, og mest for fremvoksende økonomier. I år og neste år vil Kinas vekstbrems og det markante fallet i råvaremarkedene prege totaltallene.

Ifølge Finansavisen mener IMF at vekstforløpet i Kina har vært omtrent som ventet, men at fallet i eksportinntektene og i importen har kommet raskere og sterkere enn antatt. Dette gjør at IMF nå senker anslagene for global handel med mer enn et halvt prosentpoeng i år og neste år.

Flere økonominyheter Hermanrud: Dette er aksjen jeg vil satse på i 2016
Oljeprisen raser ENDA lenger nedover
Bakgrunn: Derfor stuper Kina-børsene

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media