Statsbudsjettet 2017:

Økonom kritisk til bruken av oljepenger: - Ta foten av gasspedalen!

Siv Jensen mener økt oljepengebruk er helt nødvendig. Sjefsøkonom mener den ikke er bærekraftig.

FORNØYDE: Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen i Stortinget i dag. Foto: Jacques Hvistendal / Dagbladet
FORNØYDE: Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen i Stortinget i dag. Foto: Jacques Hvistendal / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Regjeringen gir 6,5 milliarder kroner i skattelette og må hente ut over 225 milliarder kroner fra oljefondet for å få statsbudsjettet for neste år til å gå opp.

Regjeringen foreslår å bruke 3 prosent av oljefondets verdi, og holder seg dermed godt innenfor handlingsregelens grense på 4 prosent, får NTB opplyst.

- HELT NØDVENDIG: Finansminister Siv Jensen mener det er heøt nødvendig å øke oljepengebruken. Foto: Jacques Hvistendal / Dagbladet
- HELT NØDVENDIG: Finansminister Siv Jensen mener det er heøt nødvendig å øke oljepengebruken. Foto: Jacques Hvistendal / Dagbladet Vis mer

Ved å sprøyte hele 225,6 milliarder oljekroner inn i budsjettet øker finansminister Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) oljepengebruken med rundt 10 prosent fra årets budsjett.

- Helt nødvendig

Budsjettimpulsen - statsbudsjettets bidrag til veksten i norsk økonomi - er på 0,4 prosent.

- Det er helt nødvendig å ha en ekspansiv finanspolitikk i Norge nå. Jeg vil legge fram et budsjett godt tilpasset den økonomiske situasjonen, sa finansminister Siv Jensen (Frp) om statsbudsjettet torsdag morgen.

Kritisk

- FOTEN AV GASSPEDALEN!: Det er økonom Øystein Dørums formaning til politikerne. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
- FOTEN AV GASSPEDALEN!: Det er økonom Øystein Dørums formaning til politikerne. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Øystein Dørum, tidligere sjefsøkonom i DNB Markets og påtroppende sjefsøkonom i arbeidsgiverorganisasjonen NHO, er kritisk til den rekordhøye bruken av oljepenger.

Dørum mener at regjeringens oljepengebruk ikke er bærekraftig, sett hen til at avkastningen på oljefondet ser ut til å slite med å komme opp i fire prosent.

- Regjeringen legger seg frampå i bruken av oljepenger for fjerde året på rad. Den kan rettferdiggjøres ut ifra at vi fortsatt er i en lavkonjunktur i Norge, med relativt høy arbeidsledighet og svak økonomisk vekst. Når jeg allikevel er kritisk, så er det fordi slik bruk av oljepenger ikke er bærekraftig. Den langsiktige avkastningen på oljefondet er ikke forventet til å ligge på mer enn 3,0 prosent, så regjeringen bruker allerede så mye de kan, sier Dørum.

Han råder politikerne til å ta foten av gasspedalen.

- Hvis man fortsetter med tilsvarende økning, har man oversteget handlingsregelen på 4,0 prosent innen tre til fire år, sier Dørum, som legger en styrket krone som forutsetning for regnestykket.

NHO-direktør Svein Oppegaard er også bekymret.

- Oljepengebruken er i et absolutt grenseland, sier han til NTB.

- Uhemmet bruk

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier regjeringens oljepengebruk vil bli en betydelig utfordring for en ny regjering.

- Det er en nesten uhemmet bruk av oljepenger. Man føler at denne økningen kan gå fra år til år, men de er i ferd med å bygge opp et nivå som blir en betydelig utfordring for en ny regjeringen å håndtere, sier Støre.

AP: - Ikke godt nok

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson, Marianne Marthinsen, mener at regjeringen til tross for rekordhøy bruk av oljepenger, ikke presenterer tilstrekkelige nye tiltak for å få flere i jobb.

Hun sier videre at det er mye som går bra i Norge, med tegn til lysning i flere områder av norsk økonomi.

- Men det er ingen tvil om at flere piler peker i feil retning. Andelen av befolkningen som ikke er i arbeid har ikke vært høyere på 20 år. Det settes en ny rekord i oljepengebruken i dette budsjettet, men det er ikke prioritert tiltak som skaper aktivitet, får folk i jobb og skaper framtidas arbeidsplasser, sier Marthinsen.

Hun mener omstillingen i arbeidslivet går for sakte, og legger til at det er flere tiltak, blant annet skattekutt, som ikke fungerer.

Når det kommer til klima, tror Martinsen flere ble skuffet av budsjettet.

- De som har ventet på tidenes grønneste budsjett har en svært dårlig dag i dag, tror hun

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer