Statsbudsjettet 2017:

Økonom kritisk til bruken av oljepenger: - Ta foten av gasspedalen!

Siv Jensen mener økt oljepengebruk er helt nødvendig. Sjefsøkonom mener den ikke er bærekraftig.

FORNØYDE: Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen i Stortinget i dag. Foto: Jacques Hvistendal / Dagbladet
FORNØYDE: Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen i Stortinget i dag. Foto: Jacques Hvistendal / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Regjeringen gir 6,5 milliarder kroner i skattelette og må hente ut over 225 milliarder kroner fra oljefondet for å få statsbudsjettet for neste år til å gå opp.

Regjeringen foreslår å bruke 3 prosent av oljefondets verdi, og holder seg dermed godt innenfor handlingsregelens grense på 4 prosent, får NTB opplyst.

Ved å sprøyte hele 225,6 milliarder oljekroner inn i budsjettet øker finansminister Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) oljepengebruken med rundt 10 prosent fra årets budsjett.

- Helt nødvendig

Budsjettimpulsen - statsbudsjettets bidrag til veksten i norsk økonomi - er på 0,4 prosent.

- Det er helt nødvendig å ha en ekspansiv finanspolitikk i Norge nå. Jeg vil legge fram et budsjett godt tilpasset den økonomiske situasjonen, sa finansminister Siv Jensen (Frp) om statsbudsjettet torsdag morgen.

Kritisk

Øystein Dørum, tidligere sjefsøkonom i DNB Markets og påtroppende sjefsøkonom i arbeidsgiverorganisasjonen NHO, er kritisk til den rekordhøye bruken av oljepenger.Dørum mener at regjeringens oljepengebruk ikke er bærekraftig, sett hen til at avkastningen på oljefondet ser ut til å slite med å komme opp i fire prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer