Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Økonom om konfirmasjonsgaver: - Helt vilt! Foreldre må ta ansvar

Elin Reitan sier 10 000 kroner er for mye å gi en 14-åring til konfirmasjonen. Hun får støtte fra en frustrert bestefar.

BEKYMRET: Nordeas forbrukerøkonom Elin Reitan sier foreldre må tenke seg om før barna får store pengesummer til konfirmasjonen. Foto: Nordea
BEKYMRET: Nordeas forbrukerøkonom Elin Reitan sier foreldre må tenke seg om før barna får store pengesummer til konfirmasjonen. Foto: Nordea Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ferske tall fra Nordea viser at norske foreldre i snitt gir barna sine 11 100 kroner i konfirmasjonsgave. Det er en økning på 10,5 prosent siden 2013. 

Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan, mener gavehysterien har gått over alle støvleskaft.

- Det er helt vilt. Vi må ta et steg tilbake og tenke på hva vi lærer barna våre. Hva har skjedd med måteholdet? Det er en viktig del av det vi skal lære de unge om pengebruk. Å gi så store summer er belastende både for foreldre og barn, sier hun til Dagbladet. 

Tallene viser også at én konfirmasjon koster 36 000 kroner for foreldrene, alle utgifter inkludert. 

Foreldre må tenke Nordeas tall viser også at besteforeldre gir konfirmanten 5 800 kroner i gjennomsnitt. Til sammen blir dette store summer for en tenåring. For store, mener Reitan, som hevder starten på forbrukslån og kredittkortgjeld kan ligge i overdådige konfirmasjonsgaver. 

- Den som får slike summer i hendene kan lett vende seg til forbruksvaner som er vanskelige å bli kvitt. Foreldre er jo barnas viktigste rollemodeller.

Reitan ytrer også sympati med dem som ikke har så god råd, men føler presset utenfra for å måtte gi barna en stor pengegave til konfirmasjonen. 

- Jeg forstår godt at mange kjenner på følelsen av å ikke gi nok, spesielt siden konfirmasjonsgavene er så synlige. Vi nordmenn er veldig redde for å framstå gjerrige. 

Frustrert bestefar En av de som har frustrert seg over gavepresset til konfirmasjonen er bestefar og tidligere sjømann Tore Samset (81) fra Fyllingsdalen.1. mai skrev han kronikken "Kjære konfirmant. Her er en hilsen fra en bestefar" i Bergens Tidende:

«Alt det vi har, er blitt så selvsagt for oss at vi ikke tenker på det. Det er først når vi mister godene at vi begynner å sette pris på dem. Utallige mennesker på jorden mangler det meste. Vi tenker heller ikke på at livet kan være totalt forandret før dagen er over. I løpet av de årene jeg har levd, har jeg flere ganger opplevd at unge mennesker jeg har kjent og gjerne arbeidet sammen med, plutselig og uventet har blitt tatt ut av livet». 

- Vi har 13 barnebarn, og ti av de er konfirmert, den ellevte skal konfirmeres 22. mai. Det har blitt en god del taler å holde for meg, i tillegg til de fire jeg selv holdt da mine barn var i konfirmasjonsalderen. Så da skrev jeg dette, sier Samset til Dagbladet. 

«Hvis du ikke har lært det allerede, så lær deg å være takknemlig! Har du ikke lært deg å være nøysom, sparsommelig og økonomisk, så lær deg snarest det også!», skrev Samset. 

- I dag er ikke barna fornøyd med mindre de får store beløp. I vår tid hadde vi ikke penger, kort og godt. Hadde du tre fire barn i familien, fikk de penger til en is eller to 17. mai. I dag skal barna ha ganske mye mer, ikke bare til is men til forskjellige andre ting som koster. Jeg synes det har gått for langt, sier Samset.  

- Hva kan man gjøre for å bremse dette?  

- Det blir foreldrenes oppgave å si det. Man kan godt si rett ut at man ikke har råd til ting, barn har ikke vondt av å høre det. De burde få høre det adskillig mer.  

Arvegods og opplevelser 81 åringen var til sjøs i 28 år, og har sett mye fattigdom rundt om i verden.  

- Levestandarden har økt betraktelig siden jeg var konfirmant, men jeg vil tro at konfirmantgavene har økt mer enn selve levestandarden, sier Samset.

Forbrukerøkonom Reitan sier flere må tenke alternativt rundt konfirmasjonsgavene. Man må ikke gi jubilanten store pengesummer, hevder hun.

- Arvegods er både trendy og miljøvennlig. Det samme er opplevelser eller tid sammen. Vi må ikke undervurdere de unge heller, de forstår verdien av andre ting enn pengesummer. Jeg tror det er viktig å sette seg ned i familien før konfirmasjonen og bli enig om et nøkternt gavenivå.

- Hva skal du gi dine barn til deres konfirmasjon?

- Heldigvis er det lenge til, men jeg hadde ikke gitt summer som 10 - 11 000, spesielt siden man jo spanderer selve festen også. Får barnet en bunad, så er det gave nok, avslutter Reitan.

BESTEFAR TIL 13: Tore Samset (81) sier ungdom må lære å verdsette gavene til de får til konfirmasjonen. Foto: Privat
BESTEFAR TIL 13: Tore Samset (81) sier ungdom må lære å verdsette gavene til de får til konfirmasjonen. Foto: Privat Vis mer
Hele Norges coronakart