Seniorøkonom Ole André Kjennerud i DnB Markets tror mange er for pessimistiske til aksjemarkedet.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Seniorøkonom Ole André Kjennerud i DnB Markets tror mange er for pessimistiske til aksjemarkedet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Økonom tror mange er for negative til aksjemarkedet

Rekorden fra i fjor kan være innen rekkevidde på Oslo Børs i år, tror DNB Markets. Men fra 2021 kan det bli ille.

(Finansavisen): Både 2019 og 2020 blir ganske gode år, tror DNB Markets-økonomene, men nedturen som følger blir kraftig.

– Fra 2021 får USA et aktivitetsfall, som sprer seg til resten av verden, sier seniorøkonom Ole A. Kjennerud til Finansavisen i dag.

For eurosonen betyr det negativ vekst i tre av kvartalene i 2021, selv om årsveksten fortatt såvidt holder seg positiv på grunn av vekstoverhenget fra 2020.

– Hvordan vil vi merke resesjonen?

– Gjennom kredittpåslagene, som vil øke markert. Det gir økte finansieringskostnader, lite nyutstedelser og generelt stramme finansielle vilkår, sier Kjennerud.

– Når påslagene i kredittmarkedet øker så mye, vil også aksjemarkedet falle mye, men om børsfallet blir på 20 prosent, 30 prosent eller mer, det er ikke godt å si.

Selv om verdens finansmarkeder står foran et skikkelig smell om to års tid, mener DNB Markets at aksjemarkedene er for pessimistiske for inneværende år. For Oslo Børs kan det ligge an til testing av fjorårets indeksrekord.

Toppen i aksjemarkedet

I de sju resesjonene siden 1969 har aksjemarkedet toppet ut før eller samtidig med toppen i den økonomiske syklusen.

«Implisitt kan vi tolke børsfallet i 2018 som at markedet nå priser inn en viss sannsynlighet for resesjon i løpet av 2019», heter det i DNB Markets’ nye prognoser.

DNB Markets mener det er gode argumenter for å advare mot å være overvektet i aksjer, men vil ikke anbefale undervekt. En grunn er at aksje­markedet flere ganger har gitt falske resesjonssignaler. Andre indikatorer, som helningen på rentekurven og dagpengesøkere og byggetillatelser i USA indikerer mindre sannsynlighet for resesjon enn aksjemarkedet.

Ikke som i 2008

Kjennerud understreker at DNB Markets ikke ser for seg et tilsvarende tilbakeslag som under finanskrisen.

– Ubalansene i både USA og Europa er betydelig mindre enn før 2008, husholdningenes gjeld er lav, gearingen er mindre og bankene er godt kapitalisert.

Flere økonominyheter