Økonomer advarer mot Frps politikk

- Akkurat like fornuftig som å ta en kjempefest, og drikke for mye.

VENDER RYGGEN TIL SIV: Flere økonomer advarer nå mot den økonomiske politikken som Siv Jensen og FrP står for. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
VENDER RYGGEN TIL SIV: Flere økonomer advarer nå mot den økonomiske politikken som Siv Jensen og FrP står for. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av 15 økonomer innen utdanning og forskning, finansnæringen og fra organisasjonene som NRK har snakket med, er det kun én som mener det er en god idé å oppheve handlingsregelen.

Handlingsregelen sier at den langsiktige bruken av oljeformuen vår ikke skal overstige 4 prosent i året av Oljefondets verdi.

ADVARER: Professor Karen Helene Ulltveit-Moe mener FrP's økonomiske politikk vil gi en skikkelig bakrus. Her med finansektemannen Jens Ulltveit-Moe. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
ADVARER: Professor Karen Helene Ulltveit-Moe mener FrP's økonomiske politikk vil gi en skikkelig bakrus. Her med finansektemannen Jens Ulltveit-Moe. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

Frp mener at statlige investeringer til vei, jernbane, sykehus og annen infrastruktur kan holdes utenom statsbudsjettet - og dermed også utenfor handlingsregelens begrensning.

  

- Det er akkurat like lite fornuftig som å ta en kjempefest i dag, som alle synes er veldig hyggelig, men så drikker man for mye, og så får man en skikkelig bakrus. Det syntes som en god idé om kvelden, men ikke dagen etter, sier professor Karen Helene Ulltveit-Moe ved Universitetet i Oslo.

Hun, og flere av de andre økonomene NRK har snakket med, mener tvert om at oljepengebruken bør strammes inn de kommende årene.

 

Frps finanspolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen stiller for sitt parti under det NRK-sendte folkemøtet fra Handelshøyskolen i Bergen torsdag kveld, der nettopp økonomi er tema.

- Økonomenes protester handler mye om at det sløses med pengene i dagens statsbudsjett. Det er jeg helt enig i. Frp går inn for at vi skal skille mellom forbruk og investering, og flytte de samfunnsøkonomisk lønnsomme investeringene i realkapital ut av budsjettet, sier han til kanalen.

(NTB)