VIL HA REFORM: Kommunalminister Jan Tore Sanner (H). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VIL HA REFORM: Kommunalminister Jan Tore Sanner (H). Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Økonomer: Kommunereform nær dobbelt så dyr

Regjeringen mener kommunereformen har kostet noe over 3,2 milliarder kroner. Ifølge en ny rapport er summen nesten dobbelt så høy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rapporten er laget av professor emeritus Bjarne Jensen og tidligere forskningsleder Jan Mønnesland ved Norsk institutt for by- og regionforskning på oppdrag fra Lokalsamfunnsforeningen.

Kommunaldepartementet opplyser til Klassekampen at reformen beløper seg til 3,235 milliarder kroner. Jensen og Mønnesland mener det dreier seg om minst 5,6 milliarder kroner i perioden 2014 til 2019.

Jensen sier det har vært vanskelig å regne ut hva reformen koster, men at tallet helt sikkert er mellom fem og seks milliarder kroner.

– I tillegg blir det jo brukt arbeidskraft internt som er vanskelig å regne på. Det er ikke med i denne rapporten, sier han til avisen.

Økonomene har regnet seg fram til beløpet ved å legge sammen 3,5 milliarder i direkte reformkostnader og 1,6 milliarder for ulike tilskuddsordninger etablert i forbindelse med reformen. I tillegg kommer utgiftene til reformen på om lag 0,5 milliarder.

Tallet inkluderer ikke utgifter kommunene har som ikke blir dekket av staten.

– Det må ligge mye i summen Jensen har kommet fram til. Jeg vil ikke ta stilling til hans regnestykke. Men at det er viktig å bruke både penger og ressurser på å skape gode velferdskommuner for innbyggerne for framtiden – det stemmer helt avgjort, sier kommunalminister Jan Tore Sanner (H) til avisen.

(NTB)