Økonomer: Norge er i stagnasjon

Økonomene i Goldman Sachs har sett nærmere på hvordan det egentlig står til i Norge.

AS Norge:  Økonomene i Goldman Sachs mener svekkelsen i oljesektoren gjør at Norge nå er blant landene i stagnasjon. Foto: Statoil
AS Norge: Økonomene i Goldman Sachs mener svekkelsen i oljesektoren gjør at Norge nå er blant landene i stagnasjon. Foto: StatoilVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Svekkelsen i oljesektoren gjør at Norge nå er blant landene i stagnasjon. Ifølge Finansavisen kommer det frem av en fersk analyse fra økonomene i Goldman Sachs.

Lavere vekst enn trend Goldman Sachs definerer stagnasjon som langvarige perioder med lavere vekst i BNP pr. capita enn trend, og der disse periodene hverken er avbrutt av kraftige fall i aktivitetsnivået eller av en tilbakevending til høyere og mer normale nivåer.

Store forskjeller Goldman Sachs understreker at det er forskjeller også i Norge. Ifølge Finansavisen understreker økonomene at fastlandsøkonomien ikke er i stagnasjon, etter meglerhusets definisjon, det er svekkelsen offshore som har skylden.

Takket være laber vekst i 2008-2013 har både Norge og Belgia nå faktisk havnet i stagnasjon sammen med Spania. På den annen side er USA og Japan utenfor fare for denne gang, og også New Zeland er friskmeldt.

Forventer BNP-vekst Goldman Sachs venter norsk BNP-vekst på 1,9 prosent i år, 2,2 prosent neste år og 1,7 prosent i 2016 og 2017, skriver Finansavisen.

Flere nyheter Brødboks til 5 mill. kroner
Omsatte for 1,2 milliarder - bare smuler igjen