TØFFE DAGER: Hellas' finansminister Yanis Varoufakis jobber for å unngå at landet slås konkurs. Foto: Alexandros Michailidis/Demotix/Corbis
TØFFE DAGER: Hellas' finansminister Yanis Varoufakis jobber for å unngå at landet slås konkurs. Foto: Alexandros Michailidis/Demotix/CorbisVis mer

Økonomer spår børsfall verden over grunnet krisen i Hellas

Flere norske økonomer spår en skikkelig børs-nedtur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere norske økonomer spår en skikkelig nedtur på børsene rundt om i verden mandag på grunn av helgens utvikling i Hellas.

- Det vil helt sikkert komme en nedtur på mandag i og med at børsene gikk opp så mye som 4 prosent for en uke siden da markedet tolket signalene som positive. Nå vil nok markedet falle minst 4 prosent, sier Harald Magnus Andreassen i Swedbank til Dagens Næringsliv.

Kari Due-Andresen i Handelsbanken er enig med Andreassen.

- Dette kommer til å påvirke børsmarkedene i Europa, Asia og Amerika negativt, sier hun.

Forhandlingene mellom Hellas og EU, IMF og Den europeiske sentralbanken ble natt til lørdag i virkeligheten brutt da den greske statsministeren Alexis Tsipras kunngjorde at han ville utlyse folkeavstemning om avtalen.

Tirsdag utløpet låneprogrammet mellom EU, IMF og ESB, samtidig som et låneavdrag til IMF på 1,5 milliarder euro forfaller uten at Hellas har penger til å betale.

Men allerede søndag kunngjorde Hellas at de greske bankene holder stengt mandag og ut uka etter at folk i helgen stilte seg i kø for å ta ut penger.

- Det kan komme en kraftig reaksjon, sier Andreassen og betegner situasjonen som fryktelig uklar.

I verste fall kollapser de greske bankene fordi ESB ikke øker tilskuddene, og Hellas går bankerott på grunn av mislighold av lånene.

(NTB)