Økonomer tror Trump løfter verden

Uten Trumps politikkomlegging ville ikke verden fått økt vekst, mener økonomene i OECD.

Tallknuserne i OECD tror Donald Trumps politikk blir bra for økonomien. Foto: Reuters.
Tallknuserne i OECD tror Donald Trumps politikk blir bra for økonomien. Foto: Reuters.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Hvis Donald Trump holder sine løfter om finans- og skattepolitikken, men går fra det meste av det han har varslet om proteksjonistiske tiltak, er det nok til å løfte globalt BNP tydelig, mener OECD.

Forventer økt vekst

Finansavisen kan fortelle at OECD har løftet anslaget for global BNP-vekst i 2017 med 0,1 prosentpoeng i World Economic Outlook. Det er like mye som effekten av Donald Trumps økonomiske politikk. I 2018, når finans- og skattepolitikken har fått tid til å virke, løftes globalt BNP med 0,3 prosentpoeng, tror OECD.

«Ved fravær av denne amerikanske stimulansen, vil anslått BNP-vekst være omtrent uendret fra 2017 til 2018 i de fleste land,» skriver OECD, ifølge Finansavisen.

Med andre ord: Om Hillary Clinton hadde vunnet valget, ville OECD trolig ikke sett grunn til å heve sine BNP-anslag i det hele tatt.

USA viser vei

Effekten av Trumps løfter er selvsagt sterkest for USA, hvor veksten løftes med 0,4-0,8 prosentpoeng de kommende årene. Det betyr at USA uten Trump knapt ville fått høyere vekst enn dagens svake 1,5 prosent.

Ifølge Finansavisen legger OECD til grunn at de første omleggingene av amerikansk finans- og skattepolitikk kan merkes fra andre kvartal 2017. Offentlig konsum og investeringer ventes å øke med 0,25 prosent av BNP de to neste årene.

I personbeskatningen ventes kutt på 0,5 prosent av BNP. Selskapsskatten kuttes med ¾ prosent av BNP i 2018 i OECDs forutsetninger.

Andre økonominyheter:
Donald Trump fikk nei - milliardær fra Larvik fikk ja
«Ukjent» nordmann god for 20 milliarder kroner