Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Økonomien, din dust

Det er 18 måneder til presidentvalget, og det haster for George W. Bush og hans folk å få lagt Irak-krigen bak seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Ørkenrottene i Prospect Park Zoo her i Brooklyn har fått kniven på strupen. Bokstavelig talt. I ordfører Bloombergs «dommedagsbudsjett» skal alle de små zoologiske hagene i New York Citys bydeler legges ned, på grunn av pengemangel. Samme skjebne får biblioteker, skolefritidsordninger, eldreomsorg og handikaptransport.

Det hjelper neppe at min sønn sender mail til guvernør George Pataki i delstatshovedstaden Albany for å protestere mot nedleggelsen av zoo. Store grupper newyorkere er rasende og provosert over innsparingene. Det har de felles med svært mange amerikanere for tida. I staten Missouri lyser bare hver tredje lyspære på grunn av pengemangel. I Colorado er det skole fire dager i uka for å spare penger, og en kvart million barn i Texas mister helsekontroll fordi staten mangler penger. Politiske ledere i delstatene har kuttet på alle kanter, likevel mangler over 700 milliarder kroner for å oppnå den lovbestemte balansen. Den offentlige krisen karakteriseres som den verste siden annen verdenskrig.

SAMMENHENGEN

til den private økonomiske krisen er tett. Amerikanske jobber blir borte i en oppsiktsvekkende fart. Bare i de siste to månedene, februar og mars, forsvant nesten en halv million arbeidsplasser. Siden George W. Bush kom til makten er rundt 2 millioner jobber forduftet. Dow Jones-indeksen viser at aksjemarkedets verdi har falt med 25 prosent siden januar 2001. Foreløpig er ingen lysning i sikte og de økonomiske ekspertene snakker om en dobbel økonomisk tilbakegang. Den sittende presidenten kan komme til å starte valgkampen på bakgrunn av kontinuerlig økende arbeidsledighet og det er knapt trolig at problemene er over i god tid før valget i november 2004.

Dette er han smertelig klar over.

I DET HVITE HUS

er alle utålmodige. Rastløsheten gjelder det å komme i gang med økonomisk politikk, eller i det minste snakke om det. Parallelt med krigsrådene for invasjonen i Irak, har et liknende råd hatt økonomien under tett overvåking. Allerede dagen etter at Saddam-statuen ble slept halshogd gjennom gatene i Bagdad, holdt George W. Bush sin første etterkrigstale om økonomien, arbeidsplasser og helseforsikringer. Etter påskesgudstjenesten i Fort Hood i Texas, snakket han ikke om Irak, men sa: - Jeg er bekymret når mennesker i vårt samfunn ikke får arbeid, og jeg har kontinuerlig arbeidet for en aggressiv vekst og arbeidsplasspolitikk.

For George W. Bush betyr det i praksis en innsats for betydelig skattelette, som han mener vil skape ny vekst og nye jobber. Hans forslag om å redusere skattene med rundt 5000 milliarder kroner over ti år ble imidlertid kraftig redusert av noen av hans egne partifeller i Senatet. Nå vil trolig Bush bruke sin etterkrigspopularitet til å presse beløpet opp mot det opprinnelige.

UANSETT

får USAs 43. president en tøff oppgave. Inneværende økonomiske kriseperiode følger ikke «reglene». Den startet med at teknologiboblen brast og har gått langt ut over sin tilmålte, normale periode på 18 måneder. I landet hvor shopping er favoritthobby har den amerikanske forbruker alltid vært en støttespiller selv i tilbakegangsperioder, og til nå har det også vært tilfellet. Amerikanerne har refinansiert sine huslån og har brukt de økte inntektene i shoppingmaller. Men økonomene frykter at dette ikke vil vare, de venter høyere renter for å finansiere USAs kjempegjeld. Videre er det høyst usikkert om president Bushs medisin, skattelette, vil føre til ny vekst.

GEORGE W. BUSH HAR

18 måneder på seg, og han er fast bestemt på å ikke repetere farens tabbe om å vinne krigen og tape valget. Ingen vet bedre enn familien Bush at laurbær fra landet mellom Eufrat og Tigris fort kan visne på veien til landet mellom Hudson og Colorado River. De erfarte sannheten i det som sto skrevet på veggen i Bill Clintons «krigsrom» i Little Rock, Arkansas:

- Det er økonomien, din dust.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media