Økonomien, din dust

Det er 18 måneder til presidentvalget, og det haster for George W. Bush og hans folk å få lagt Irak-krigen bak seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Ørkenrottene i Prospect Park Zoo her i Brooklyn har fått kniven på strupen. Bokstavelig talt. I ordfører Bloombergs «dommedagsbudsjett» skal alle de små zoologiske hagene i New York Citys bydeler legges ned, på grunn av pengemangel. Samme skjebne får biblioteker, skolefritidsordninger, eldreomsorg og handikaptransport.

Det hjelper neppe at min sønn sender mail til guvernør George Pataki i delstatshovedstaden Albany for å protestere mot nedleggelsen av zoo. Store grupper newyorkere er rasende og provosert over innsparingene. Det har de felles med svært mange amerikanere for tida. I staten Missouri lyser bare hver tredje lyspære på grunn av pengemangel. I Colorado er det skole fire dager i uka for å spare penger, og en kvart million barn i Texas mister helsekontroll fordi staten mangler penger. Politiske ledere i delstatene har kuttet på alle kanter, likevel mangler over 700 milliarder kroner for å oppnå den lovbestemte balansen. Den offentlige krisen karakteriseres som den verste siden annen verdenskrig.

SAMMENHENGEN

til den private økonomiske krisen er tett. Amerikanske jobber blir borte i en oppsiktsvekkende fart. Bare i de siste to månedene, februar og mars, forsvant nesten en halv million arbeidsplasser. Siden George W. Bush kom til makten er rundt 2 millioner jobber forduftet. Dow Jones-indeksen viser at aksjemarkedets verdi har falt med 25 prosent siden januar 2001. Foreløpig er ingen lysning i sikte og de økonomiske ekspertene snakker om en dobbel økonomisk tilbakegang. Den sittende presidenten kan komme til å starte valgkampen på bakgrunn av kontinuerlig økende arbeidsledighet og det er knapt trolig at problemene er over i god tid før valget i november 2004.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer