Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Økonomien er ikke bærekraftig

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen er bekymret for beredskapen.

BEKYMRET FOR BEREDSKAPEN: Forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen overrakk i dag Forsvarets årsrapport 2015 til forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
BEKYMRET FOR BEREDSKAPEN: Forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen overrakk i dag Forsvarets årsrapport 2015 til forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tøffe prioriteringer i Forsvaret i 2015 rammet materiell, vedlikehold og trening.

- Valutasvingninger, etterslep på vedlikehold, mangel på reservedeler samt vekst i forsvarsspesifikke kostnader gjør at forsvarsøkonomien ikke er bærekraftig, fastslår Bruun-Hanssen i Forsvarets årsrapport for i fjor.

Han overleverte rapporten til forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) mandag.

- Det viktigste er å starte med å bedre driften, slik at vi kan etablere en tilfredsstillende beredskap, fastslår han.

Også deltakelse i NATO-øvelser, så vel som utenlandsoperasjoner, har gått ut over beredskapen her hjemme, mener Bruun-Hanssen, som mener Norge er til stede for mange steder ute i verden.

Det er likevel ingen grunn til å engste seg for at landet ikke er tilstrekkelig beskyttet, mener han og viser til at vi har NATO å støtte oss på.

- Men nasjonalt har vi et ansvar fordi vi har et førstelinjeforsvar i henhold til NATO-traktaten og dermed bidrar til å holde alliansen sterk og god, sier han til NTB.

- Økte budsjettet Forsvarsminister Søreide er langt på vei enig i forsvarssjefens virkelighetsbeskrivelse for i fjor.

- Det er jo også den viktigste grunnen til at vi har økt budsjettet kraftig i 2016, spesielt for å kunne seile ubåt permanent i nord, fly med Orion-flyene og ikke minst for å utføre vedlikehold i Sjøforsvaret, sier hun til NTB. Hun mener situasjonen i år er annerledes.

Hun lover at Forsvaret også framover skal få mer penger for å sikre driften, samtidig som hun påpeker at etaten må bruke pengene «på en god måte».

Huller og sårbarhet Men hun vil ikke bekrefte Dagens Næringslivs opplysninger om at regjeringen har tenkt å bevilge 150 milliarder mer til Forsvaret de neste 20 årene. Forsvarssjefen ba i sitt fagmilitære råd om 175 milliarder kroner i samme periode for å sikre «et nøkternt forsvar».

- Skulle man ikke få de ressursene, har jeg påpekt veldig klart at det vil skape huller i det norske forsvaret, huller som gjør oss sårbare og som vi må forvente blir utnyttet, sier Bruun-Hanssen til NTB.

I helgen vedtok Høyres landsmøte et mål om at forsvarsbudsjettet skal utgjøre 2 prosent av bruttonasjonalprodukt, på tross av advarsler fra statsminister og partileder Erna Solberg.

I likhet med Solberg påpeker Bruun-Hanssen at et slikt mål vil gjøre forsvarsbudsjettet avhengig av BNP.

- Men det nøkterne forsvaret som jeg anbefalte i det fagmilitære rådet ligger under 2 prosent. Skulle man bevilge 2 prosent, bør man kunne løse de utfordringene jeg har pekt på, sier han.

Svekket beredskap Bruun-Hanssen mener Forsvaret leverer «meget godt» i daglige operasjoner både ute og hjemme, og at øvingsaktiviteten i Norge og ute har vært betydelig og viktig.

Han understreker at det sikkerhetspolitiske landskapet i nærområdene våre fortsatt er i kraftig endring, ikke minst fra Russland, men anser ikke vår store nabo i øst som en direkte trussel.

Bruun-Hanssen kan vise til et totalregnskap for Forsvaret som beløp seg til drøyt 36 milliarder kroner i 2015. Hele 26 prosent har gått til materielle investeringer, godt over NATOs mål om 20 prosent.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!