ILLE: Det står verre til med britisk økonomi enn man tidligere har trodd, sier statsminister David Cameron. Foto: CARL COURT / AFP / SCANPIX
ILLE: Det står verre til med britisk økonomi enn man tidligere har trodd, sier statsminister David Cameron. Foto: CARL COURT / AFP / SCANPIXVis mer

- Økonomien er verre enn vi trodde

David Cameron varsler at dramatiske kutt i lønn, pensjon og sosiale goder må til for å få Storbritannia ut av gjeldskrisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Basert på utregninger fra den avgåtte Labour-regjeringen presenterte statsminister Cameron et dramatisk bilde av Storbritannias gjeldssituasjon mandag.

- Innen fem års tid vil vi bruke 70 milliarder pund på renteutgiftene for landets gjeld alene, noe som er et ekstremt høyt tall, sa Cameron ifølge avisen The Guardian.

 - Hvilken forferdelig, forferdelig sløsing med penger. Dette er arven vår generasjon truer med å etterlate den neste.

Verre enn antatt Ifølge statsministeren tilsvarer beløpet det britiske skole-, transport- og klimaendringsbudsjettet sammenlagt, og han beskrev i sin tale situasjonen som verre enn han tidligere har trodd

- Det er ikke uten grunn at den forrige regjeringen ikke turte å offentliggjøre disse tallene, sier Cameron, som ifølge BBC legger skylden for budsjettkrisen på en «overdreven bruk av penger» i offentlig sektor under Gordon Brown.

 Cameron ga ingen konkrete tall på hvor det skal kuttes, men innrømte i ordvekslingen etter talen at kuttene vil bli uunngåelig smertefulle. De involverer både lønn, pensjon og sosiale goder.

Forbereder folket Camerons tale om den britiske økonomien var full av dystre vendinger, men inneholdt ingen ny informasjon om hvor kuttene skal ramme, ifølge BBC.

Dette var i stedet Camerons måte å forberede folket på vanskelige tider på, mener den britiske kringkastingen. - Han prøvde også å overbevise folk om at det ikke er troverdig å ikke gjøre noe, heter det.
Budsjett Budsjettet legges fram 22. juni, og først da vil det bli klart hvordan den økonomiske situasjonen påvirker de offentlige utgiftene.

Men allerede mandag sa Cameron at tiltakene for å snu landets underskudd vil ha en enorm påvirkning på hele Storbritannias befolkning. Statsministeren understreket at kuttene likevel vil bli utformet slik at de ikke rammer de svakeste i samfunnet.

(NTB)