VALGTE HAGEHANSKER: USAs president Barack Obama går rundt i butikken etter å ha valgt et par hagehansker til kona på Fred's Pro Hardware i Toledo, Ohio. Foto:  Mandel NGAN/AFP
VALGTE HAGEHANSKER: USAs president Barack Obama går rundt i butikken etter å ha valgt et par hagehansker til kona på Fred's Pro Hardware i Toledo, Ohio. Foto: Mandel NGAN/AFPVis mer

Økonomien går dårlig for Obama

President Barack Obama reiste fredag til en Chrysler-fabrikk i Toledo i Ohio for å minne velgerne om at redningsaksjonen for bilprodusentene reddet millioner av jobber. Men samtidig kom nye tall på økende arbeidsløshet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Obama hilste på jublende arbeidere og fikk en omvisning i fabrikken, som går for fullt etter at Chrysler og General Motors ble reddet av Obama.

Torsdag betalte Chrysler tilbake det siste de skyldte fra den i utgangspunktet upopulære redningsaksjonen, samtidig som staten solgte sin siste aksjepost på 6 prosent til Fiat.

Redningsaksjonen for bilindustrien var opprinnelig beregnet å koste skattebetalerne 80 milliarder dollar, men etter at de to fabrikkene har betalt tilbake store deler av det de fikk, vil det endelige tallet bli en brøkdel av det, trolig rundt 14 milliarder.

Men bare noen få timer før møtet i Toledo offentliggjorde myndighetene mai-tallene som viste at det var skapt langt færre nye arbeidsplasser enn ventet, og at arbeidsløsheten steg fra 9 til 9,1 prosent i mai.

Arbeidsløshetstallene kom etter en rekke andre data som viser at USAs økonomi igjen kan være i ferd med å miste farten.

I sin tale til bilarbeiderne nevnte han ikke arbeidsløshetstallene, men han sa at økende bensinpriser og de økonomiske problemene etter jordskjelvet i Japan er hindringer i veien mot ny økonomisk vekst som monner.

Republikanerne bruker den svake økonomien til å angripe Obama.

Da han innledet sin kamp for å bli Republikanernes presidentkandidat neste år, sa Mitt Romney at de stigende arbeidsløshetstallene viser at det går feil vei med økonomien.

Obama må få arbeidsløsheten ned om han skal være sikker på å bli gjenvalgt i november. Meningsmålingene viser at han ligger godt an, men den svake økonomien er hans akilleshæl.

(NTB)