- Økonomien i EU i medvind

Den økonomiske veksten i EU skyter fart, ifølge EU-kommisjonen. Men det er i hovedsak lokomotivet Tyskland som drar opp tallene.

LOKOMOTIVET: Tyskland sørger for at EUs økonomi er på bedringens vei. Foto: AP
LOKOMOTIVET: Tyskland sørger for at EUs økonomi er på bedringens vei. Foto: APVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Den økonomiske veksten i EU skyter fart, ifølge EU-kommisjonen. Men det er i hovedsak lokomotivet Tyskland som drar opp tallene.

Resultatet fra årets seks første måneder var så bra at Kommisjonen nå oppjusterer den økonomiske prognosen for 2010, selv om det er ventet at veksten i andre halvdel vil bli moderat.

EU-kommisjonen forventer nå en vekst på 1,8 prosent i hele Unionen i 2010, og en vekst på 1,7 prosent i eurosonen. Det er en oppjustering på 0,8 prosentpoeng fra forrige prognose i mai.

Varsler godt - Den europeiske økonomien er bedring, og det raskere enn ventet i vår. Veksten i etterspørselen innad i EU varsler godt for utviklingen på arbeidsmarkedet, sier EUs økonomikommissær Olli Rehn.

EU-kommisjonen anser at risikoen for en ny økonomikrise og resesjon er liten, men den advarer samtidig om at veksten «fortsatt er skjør». Det er derfor svært viktig at landene bedrer statsfinansene og gjennomfører strukturelle reformer, ifølge Kommisjonen.

- Vi skal fremskynde gjennomføringen av reformer for å øke vekstpotensialet. Jo raskere vi får til en effektiv innsats på dette feltet, jo større er sikkerheten for vedvarende vekst og nye arbeidsplasser, sier Olli Rehn.

Tysk rekordvekst Men det er spesielt Tyskland som bidrar til at pilene igjen peker oppover. Det antas nå at den tyske veksten vil bli på 3,4 prosent i år, dobbelt så sterkt som i eurosonens 16 medlemmer totalt.

I mai var prognosen for Tyskland 1,2 prosent. Men med den sterkeste veksten siden Berlinmurens fall i andre kvartal, overrasket Tyskland alle. Takket være det tyske oppsvinget endte veksten i EU i vår høyere enn i både USA og Japan.

Samtidig bidrar den tunge gjeldsbyrden i land som Hellas, Spania og Irland til å skape stor usikkerhet, ifølge Kommisjonen.

I Spania forventes det at økonomien vil krympe med 0,3 prosent i 2010. I fjor var nedgangen på hele 3,7 prosent.

Fallende forbruk Årsaken til at Spania fortsatt sliter med å skape økonomisk vekst er fallende privat forbruk, lite investeringsvilje, samt at økonomien ennå ikke er helt tilpasset utviklingen i eiendomsmarkedet. På grunn av budsjettkutt vil det trolig også bli brukt mindre penger på offentlige investeringer.

Prognosen som ble lagt fram mandag baserer seg på tall fra EUs sju største økonomier, som til sammen står for 80 prosent av det samlede bruttonasjonalproduktet i Unionen.

Mot slutten av året kommer en ny prognose med tall fra alle de 27 medlemslandene.

(NTB)