HOLDER DET GÅENDE: Det meldes om sterk vekst i Hellas-turisme i år, på tross av den pågående krisa i landet. Den økonomiske krisa er svært merkbar, og turismen er næringen som holder det gående i landet. Her fra den populære ferieøya Kreta.
Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet
HOLDER DET GÅENDE: Det meldes om sterk vekst i Hellas-turisme i år, på tross av den pågående krisa i landet. Den økonomiske krisa er svært merkbar, og turismen er næringen som holder det gående i landet. Her fra den populære ferieøya Kreta. Foto: Ole C. H. Thomassen / DagbladetVis mer

Økonomien skranter, millioner lider og avisene går tomme for papir: - Bare turismen holder Hellas gående

Skjebnehelg i vente for Hellas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hellas og troikaen bestående av EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF), har frist fram til søndag for å finne en løsning på krisen i Hellas.

Samtidig skranter den greske økonomien. Minibankene har garantert at de har kontanter fram til søndag, men bankene holder enn så lenge stengt. Store deler næringslivet og økonomien stagnerer, skriver den greske avisa Ekathimerini.

Det eneste som holder den greske økonomien oppe, er turisme, skriver avisa. Hellas gjennomgår en deflasjon, og prisene i landet synker. Turistnæringen blomstrer imidertid. Den greske nasjonalbanken rapporterer om en 45,6 prosent årlig vekst i turistankomster det første kvartalet av 2015.

I nesten to uker har bankene vært stengt. Det skaper store problemer for selve infrastrukturen i økonomien. Flere greske aviser er i ferd med å gå tomme for papir, skriver Reuters. De får nemlig ikke overført betalinger til leverandører.

- Det er et definitivt problem med papirtilgangen, sier daglig leder i avisa Empros, Manolis Manolas til nyhetsbyrået.

Begrensingene i minibankuttak og pengeoverføringer gjør at millioner av grekere lider, skriver Reuters.

Levert reformforslag  I de nå svært mye omtalte forhandlingene mellom Hellas og EU er det først og fremst Hellas' manglende vilje til å gå med på krav om reformer og innsparinger som hindrer en avtale.

Disse reformforslagene - som EU har krevet for at EU skal få nye kriselån - ble det sagt et overveldende «nei» til under en folkeavstemning i Hellas på søndag.

I går kveld sendte den greske regjeringen et 13 siders dokument som til kreditorene med detaljer for reformene. I dette forslaget har statsminister Alexis Tsipras godtatt mange av kravene Hellas stemte nei til.

- Det var venta at Hellas ville gå med på disse kravene. Det setter imidlertid folkeavsteminga i et merkelig lys, sier professor og senterleder ved ARENA senter for europaforskning, Erik Oddvar Eriksen, til Dagbladet.

- Absurd Eriksen befinner seg nå på den greske ferieøya Korfu - som turist. Han betegner stemningen der som rolig og avslappet. Selv om øya lever godt på turisme, stemte hele 70 prosent av befolkningen her nei til EUs krav.

- Det er helt irrasjonelt og merkelig. Det hele var en absurd avstemning, og det er slettes ikke sikkert det greske folk helt vet hva de stemte om, sier han.

Eriksen er helt sikker på at Syriza-regjeringen får gjennom forslaget i det greske parlamentet når den behandles der i dag. På søndag møtes lederne for alle de 28 EU-landene for å diskutere og ta en avgjørelse om å innvilge kriselån til Hellas. Hvis ikke kan det bli en ukontrollert «grexit» av grekerne.

- Det er en del interne motsetninger i partiet, og hele folkeavstemninga må sees i lys av at Tsipras forsøker å holde partiet samlet. Spørsmålet er jo om han klarer det, sier Eriksen.

I bytte mot reformene ber Hellas om 53,5 milliarder euro (480 milliarder norske kroner) for å dekke landets låneutgifter de neste tre åra.
  Mindre pessimistisk Sjefanalytiker i Nordea Markets, Erik Bruce, tror forslaget er godt nok for kreditorene, den såkalte troikaen bestående av EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF).

- Jeg er mindre pessimistisk nå enn jeg var tidligere i uka, og tror troikaen vil godta forslaget, sier han til NTB.

Det virker også å være med optimisme på det europeiske markedet. Etter at reformforslagene ble levert i går, er det en oppsving på flere store europeiske børser i dag tidlig.

Kreditorene, har blant annet bedt grekerne kutte i pensjonene, noe den greske regjeringen hittil har nektet.

I det nye forslaget går imidlertid grekerne med på å kutte utgifter tilsvarende 1 prosent av bruttonasjonalprodukt gjennom endringer i pensjonssystemet, blant annet ved å gjøre det vanskeligere å gå av med pensjon tidlig.

De foreslår også å øke merverdiavgiftene til 23 prosent på flere områder, noe kreditorene har bedt om, samt øke selskapsskatten, skatten på skipsfart og innføre en såkalt luksusskatt. I tillegg vil regjeringen fjerne skattefordelene på mange av de greske øyene, et forslag særlig Tsipras' regjeringspartner Uavhengige grekere har vært motstander av.