Økonomisjefen gjemte 423 200,- i fryseboksen på hytta

Dom fredag for underslag av 20,9 millioner i Hadeland-saken.

DYRT HUS: Huset i Lunner har stått tomt etter at den underslagsiktede økonomisjefen og familie måtte flytte ut. Han kjøpte seg også blant annet to nye Volvoer, ei hytte i Valdres, en eiendom i Gamvik i Finnmark og en eksklusiv vin- og konjakk-samling for pengene han underslo fra arbeidsgiver. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet.
DYRT HUS: Huset i Lunner har stått tomt etter at den underslagsiktede økonomisjefen og familie måtte flytte ut. Han kjøpte seg også blant annet to nye Volvoer, ei hytte i Valdres, en eiendom i Gamvik i Finnmark og en eksklusiv vin- og konjakk-samling for pengene han underslo fra arbeidsgiver. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GJØVIK (Dagbladet): Det var 10. mars i år, da økonomisjefen på Hadeland logget seg inn på arbeidsgivers nettbank i DNB, at han skjønte at han ikke lenger var alene i pengebingen.

Da var han fratatt blanco-fullmaktene som han hadde hatt siden han begynte i den nyopprettede stillingen som økonomisjef i Hadeland og Ringerike bredbånd et par år tidligere.

Spillet var slutt.

SMS fra politiet 41-åringen satte seg i en av sine nye Volvoer, som var betalt fra samme nettbank. Han kjørte i retning hytta i Valdres, som også var betalt via arbeidsgivers nettbank. Snart begynte sms-ene å tikke inn fra politiet på Romerike:

Vi må ha tak i deg, og det er i din interesse at du melder deg for oss, var budskapet.

- Jeg bare fortsatte å kjøre, og var kommet nesten til Lærdal da jeg slo på telefonen igjen og ringte til politiet. De hentet meg hjemme neste dag, forklarte den underslagssiktede mannen i Gjøvik tingrett i dag.

Tilsto Det var i forbindelse med at 41-åringen hadde en ekstrajobb som regnskapsfører for et bilfirma på Romerike at saken begynte å rulle.

- Hos politiet skjønte jeg umiddelbart at også underslagene hos arbeidsgiverne på Hadeland var avslørt, sa 41-åringen i retten på Gjøvik.

Han satt i varetekt hos politiet i tre døgn, og sa til politiet at han hadde lagt alle kort på bordet. Det var ikke politiet helt sikre på. De gjennomførte blant annet en ransaking på hytta i Valdres.

I fryseren Der fant etterforskerne 423 200 kroner gjemt i fryseboksen.

- Da ble det fire nye døgn på glattcelle, og den tiden brukte jeg til å sette opp alt jeg hadde brukt penger på de siste årene, fortalte den tidligere økonomisjefen og lokalpolitikeren i retten.

Han ble fritatt for vervet som varamann i Lunner kommunestyre for Høyre, da underslaget ble kjent.

TILSTO: Den 41 år gamle økonomisjefen har tilstått underslag av 20,9 millioner kroner fra sine arbeidsgivere Hadeland Energi og Hadeland og Ringerike Bredbånd. Han ga en kort forklaring i Gjøvik tingrett i dag. Foto: Øystein Andersen og Hadeland og Ringerike Bredbånd.
TILSTO: Den 41 år gamle økonomisjefen har tilstått underslag av 20,9 millioner kroner fra sine arbeidsgivere Hadeland Energi og Hadeland og Ringerike Bredbånd. Han ga en kort forklaring i Gjøvik tingrett i dag. Foto: Øystein Andersen og Hadeland og Ringerike Bredbånd. Vis mer

I retten forklarte han at han sikret seg med kontanter fra kredittkort - og betalte kredittkortregningene via arbeidsgivers nettbank.

Dom fredag
Dom i tilståelsessaken i Gjøvik kommer fredag.  Aktor, politiadvokat Frode Aabak, ba i retten tirsdag om fem års ubetinget fengsel.

Da er en «rabatt» på ett år og fem måneder trukket fra for uforbeholden tilståelse og medvirkning til oppklaring, som har spart politi, påtalemyndighet og rettsvesen for store ressurser.

41-åringen har fra tidligere to dommer for underslag og for momsunderslag via falske papirer mens han sonet den første dommen.

Derfor innstiller aktor også på at han skal miste retten til å drive forretningsvirksomhet og økonomiforvaltning på livstid.

Forsvareren, advokat Kenneth Strømme Gundersen, framholdt i retten at mellom fire og 4,5 års fengsel kan være riktig straff.

PÅTALEMYNDIGHET: Politiadvokat Frode Aabak var aktor i tilståelsessaken i Gjøvik tingrett i dag mot økonisjefen som har innrømmet å ha underslått 20,9 millioner kroner. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet
PÅTALEMYNDIGHET: Politiadvokat Frode Aabak var aktor i tilståelsessaken i Gjøvik tingrett i dag mot økonisjefen som har innrømmet å ha underslått 20,9 millioner kroner. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet Vis mer