Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Økonomisk kriminalitet blir henlagt

Bedrag under seks millioner kroner blir ikke etterforsket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo-politiet har ikke kapasitet til å etterforske alvorlig økonomisk kriminalitet. Saker der det dreier seg om beløp opp mot 6 millioner kroner, er bare blitt henlagt.

Det bekrefter politiinspektør Gro Smogeli, sjef for Finans- og miljøseksjonen i Oslo politidistrikt, overfor Dagbladet.

- Det er korrekt at saker opp mot 4 til 6 millioner kroner kan ha blitt henlagt. Årsaken er kapasitetshensyn, sier Smogeli.

Må prioritere

Hun avviser Dagbladets opplysninger om at Finans- og miljøseksjonen den senere tid, systematisk skal ha henlagt økonomisk kriminalitet, hvor utbyttet har vært under fire millioner kroner. 

Smogeli innrømmer imidlertid at store og omfattende saker i perioder kan legge stort beslag på politiets ressurser. Beløpet er avgjørende for om de iverksetter etterforskning, sier hun.

- Vi synes det er uheldig og frustrerende at vi ikke har kapasitet til å etterforske alvorlig økonomisk kriminalitet. De bevilgende myndighter er flere ganger gjort oppmerksom på være virkelighet, sier Smogeli.

Felleskassa

IKKE NOK RESSURSER: Det er bare å innse at politiet ikke vil klare å ta all kriminalitet, sier Gro Smogeli i Oslo politidistrikt. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
IKKE NOK RESSURSER: Det er bare å innse at politiet ikke vil klare å ta all kriminalitet, sier Gro Smogeli i Oslo politidistrikt. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Nestleder i Stortingets justiskomité, Jan Arild Ellingsen (Frp) er overrasket og mener pengemangelen i Oslo-politiet er et problem for rettsstaten.

- Dette er en stadfestelse av hvor ille situasjonen er i Oslo-politiet, sier Ellingsen.

Han kritiserer Justisdepartementet for ikke å gi Oslo-politiet ekstrabevilgninger for ansvaret det har for å utføre en rekke tunge nasjonale oppgaver.

- Hvis hvitsnippforbrytere som unndrar slike beløp fra felleskassa slipper unna, hvordan kan man forlane at vanlige folk skal godta bøter på 3 000 kroner for å ha kjørt litt for fort, sier Ellingsen

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media