Økonomisk kriminalitet blir henlagt

Bedrag under seks millioner kroner blir ikke etterforsket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo-politiet har ikke kapasitet til å etterforske alvorlig økonomisk kriminalitet. Saker der det dreier seg om beløp opp mot 6 millioner kroner, er bare blitt henlagt.

Det bekrefter politiinspektør Gro Smogeli, sjef for Finans- og miljøseksjonen i Oslo politidistrikt, overfor Dagbladet.

- Det er korrekt at saker opp mot 4 til 6 millioner kroner kan ha blitt henlagt. Årsaken er kapasitetshensyn, sier Smogeli.

Må prioritere

Hun avviser Dagbladets opplysninger om at Finans- og miljøseksjonen den senere tid, systematisk skal ha henlagt økonomisk kriminalitet, hvor utbyttet har vært under fire millioner kroner. 

Smogeli innrømmer imidlertid at store og omfattende saker i perioder kan legge stort beslag på politiets ressurser. Beløpet er avgjørende for om de iverksetter etterforskning, sier hun.

- Vi synes det er uheldig og frustrerende at vi ikke har kapasitet til å etterforske alvorlig økonomisk kriminalitet. De bevilgende myndighter er flere ganger gjort oppmerksom på være virkelighet, sier Smogeli.

Felleskassa

IKKE NOK RESSURSER: Det er bare å innse at politiet ikke vil klare å ta all kriminalitet, sier Gro Smogeli i Oslo politidistrikt. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
IKKE NOK RESSURSER: Det er bare å innse at politiet ikke vil klare å ta all kriminalitet, sier Gro Smogeli i Oslo politidistrikt. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Nestleder i Stortingets justiskomité, Jan Arild Ellingsen (Frp) er overrasket og mener pengemangelen i Oslo-politiet er et problem for rettsstaten.

- Dette er en stadfestelse av hvor ille situasjonen er i Oslo-politiet, sier Ellingsen.

Han kritiserer Justisdepartementet for ikke å gi Oslo-politiet ekstrabevilgninger for ansvaret det har for å utføre en rekke tunge nasjonale oppgaver.

- Hvis hvitsnippforbrytere som unndrar slike beløp fra felleskassa slipper unna, hvordan kan man forlane at vanlige folk skal godta bøter på 3 000 kroner for å ha kjørt litt for fort, sier Ellingsen