Putin advarer Europa:

«Økonomisk selvmord»

Russlands president Vladimir Putin sidestiller EUs foreslåtte olje-sanksjoner med å begå «økonomisk selvmord».

LANGER UT: President Vladimir Putin hevder at EU har innført og fortsetter å innføre sanksjoner mot Russland fordi de blir presset av USA. Samtidig beskriver Putin USA som Europas «overherrer. Foto: NTB
LANGER UT: President Vladimir Putin hevder at EU har innført og fortsetter å innføre sanksjoner mot Russland fordi de blir presset av USA. Samtidig beskriver Putin USA som Europas «overherrer. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Under et tilsynelatende direktesendt videomøte om situasjonen i den russiske oljebransjen, kom Russlands president Vladimir Putin med en rekke advarsler til Europa.

Han sidestilte sanksjoner mot russisk olje med å begå «økonomisk selvmord» og kalte USA for Europas «overherrer».

Putin antydet at de vestlige sanksjonene mot russisk olje forårsaket noen problemer, men tonet ned de økonomiske virkningene av de kraftige vestlige sanksjonene mot Russland.

FEILER: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen gir en oppdatering om krigen i Ukraina 16.05.2022 Vis mer

Langet ut mot Vesten

Møtet handlet om hvordan den russiske regjeringen kan avhjelpe den russiske oljesektoren, men de kraftigste advarslene var ikke rettet mot Russland - de var rettet mot Europa.

Den russiske presidenten fortalte at hvis EU går inn for å forby russisk olje, vil Europa bli en region med «vedvarende høye« energipriser. Det vil bare fortsette å bidra til rekordinflasjonen mange europeiske land nå opplever, påpekte Putin.

Så kom nådestøtet - mot både Europa og USA.

- I dag er vi vitne til, av politiske årsaker og på grunn av deres egne ambisjoner og press fra deres amerikanske overherrer, at europeiske land innfører flere og flere sanksjoner mot olje- og gassmarkedene, sa Putin.

Deretter la han til:

- Går de russiske energiressursene ut av Europa og til andre regioner i verden, vil også mulighetene for økt økonomisk aktivitet forsvinne med dem. Et slikt økonomisk selvmord er, selvfølgelig, et internt anliggende i europeiske land, sa Putin.

NYE VÅPEN: Spesiallagde «Brimstone»-missiler skal være tatt i bruk i strid i Ukraina. Vis mer

Ukraina: - Svært misfornøyd

Ledelsen i EU ønsker innføre sanksjoner mot russisk olje, og det skal være et bredt flertall for forslaget. Ungarn har derimot motsatt seg forbudet.

Ungarns statsminister Viktor Orban forlanger unntak fra embargoen i minst fire år og krever 800 millioner euro fra EU til å oppgradere et raffineri og en rørledning til Kroatia.

EU ønsker for alt i verden å unngå å framstå som splittet i spørsmålet om den russiske invasjonen av Ukraina, og i kulissene arbeides det intenst for å komme fram til et kompromiss med Ungarn etter at forslaget om en oljeembargo ble lagt fram 4. mai.

- Hele unionen holdes som gissel av ett medlemsland som ikke kan bidra til enighet, sier Litauens utenriksminister Gabrielius Landsbergis, ifølge NTB.

Ukraina har lenge bedt EU forby russisk olje. Utenriksminister Dmytro Kuleba gjentok oppfordringen seinest i går.

- Vi er svært misfornøyd med at oljeembargoen ikke er på plass, sa Kuleba etter et møte med EUs utenriksministre.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer