Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Økonomiske flyktninger

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • De siste dagenes tilsig av noen hundre flyktninger fra Øst-Slavonia har satt Norge på hodet. I gårsdagens spørretime i Stortinget kom blant annet spørsmålet opp om å innføre visumtvang mellom Norge og Kroatia. Den underliggende begrunnelsen er at alle andre land i Europa praktiserer dette. Men det er bare Sverige og Benelux-landene som krever visum.
  • Ikke overraskende, men likevel rystende, ga Fremskrittspartiets representanter uttrykk for en sterk mistanke om at mange av serberne som kommer hit, er kriminelle. Påstanden faller på sin egen urimelighet. Den har imidlertid et interessant uuttalt premiss: Serberne bærer hovedskylden for krigen i det tidligere Jugoslavia, følgelig er serbiske flyktninger fra Øst-Slavonia forbrytere.
  • Uansett om man mener det er forsøket på å innføre en nasjonalstat i et flernasjonalt område eller drømmen om et Stor-Serbia som lå til grunn for krigen, bør alle enes om at skyld ikke er noe som deles ut kollektivt. Fortsatt har vi et begrep om individuelt ansvar i dette landet, hvilket betyr at flyktninger ikke kan lastes for det andre i samme etniske gruppen har gjort.
  • Det er også foruroligende at lederen i den norske embetsmannsdelegasjonen til Øst-Slavonia, ambassadør Knut Mørkved, før avreisen hevdet at de fleste flyktningene har økonomiske motiver. Riktignok sier lederen for Det norske flyktningeråds kontor i Vukovar, juristen Mary Wyckoff, det stikk motsatte til NTB. Men i og med at delegasjonen bare skal være én dag i området, er det tvilsomt om den kommer til annen konklusjon enn den lederen har på forhånd.
  • Men hva om serberne kan rubriseres som økonomiske flyktninger? Dem tar vi da imot med åpne armer - forutsatt at de kommer fra EØS-området. Arbeidsløse tyske leger som får jobb i Norge etter et hurtigkurs i språk, er økonomiske flyktninger så gode som noen. Det kan da hende det både er leger, ingeniører og andre yrkesmessige sjeldenheter blant serberne. Hvis Kroatia hadde vært medlem av EU, ville ingen satt spørsmålstegn ved deres ankomst. Dette bør være et tankekors for regjeringen, som har signalisert en mer human flyktningpolitikk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!