Oksana ble streikeoffer

BERGEN/OSLO (Dagbladet): 14 år gamle Oksana skulle i går vært operert for en alvorlig misdannelse i ryggen, men det satte sykepleier streiken stopper for. Heller ikke tvungen lønnsnemnd hjelper Oksana.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

og ERLING RAMNEFJELL

De fikk ikke lenge status som streikende de 16000 nye hjelpepleierne som ble tatt ut i streik fra i går morges. I dag er de på jobb igjen. Streiken i helsesektoren innebar en så stor risiko for liv og helse at regjeringen valgte å ta i bruk tvungen lønnsnemnd. Hjelpepleierne gikk straks tilbake til jobb. Men 3500 sykepleiere streiker videre sammen med blant andre lektorer, professorer og buss-sjåfører - og stopper operasjonen til 14 år gamle Oksana.

Demonstrerte

Vedtaket om tvungen lønnsnemnd kom klokka 18 i går kveld, samtidig som 7000 medlemmer av AF gikk i demonstrasjonstog gjennom Oslo sentrum.
- Vi streiker videre og vi skal tvinge arbeidsgiverne tilbake til forhandlingsbordet, sier leder for sykepleierne, Laila Dåvøy.

149 AF-organiserte jordmødre, radiografer og sykepleiere er i streik i Oslo og rammer Ullevål sykehus' polikliniske virksomhet særlig hardt.

- Det er ikke aktuelt å utvide streiken i Oslo. Opptrapping andre steder vurderes fortløpende, sier Dåvøy.

«Ny» rygg

I går kveld skulle den 14 år gamle russiske jenta Oksana ligget i sju timer på operasjonsbordet på Haukeland sykehus for å få «ny» rygg og en tryggere framtid.

Streiken har utsatt både operasjonen og hjemreisen tilbake til barnehjemmet i Kaliningrad. Men Oksana Viktorovna Tarakanovna er i gode hender og gleder seg stort over oppholdet i Bergen. Legene på Haukeland sykehus hadde sagt seg villig til å operere henne på dugnad, utenom ventelistene, men sykepleierstreiken satte en midlertidig stopper for planene.

- Jeg hadde forberedt meg til den lange operasjonen, det er litt trist at den ble utsatt.

Livstruende

14-åringen er født med en alvorlig misdannelse i ryggen. I Bergen bor hun sammen med familien til Cecilie Nordstrøm (22), som det siste året har arbeidet ved barnehjemmet i Kaliningrad. Cecilie og Sissel Pommeresche (24) studerte russisk på Universitetet i Bergen da de bestemte seg for å gjøre en innsats for barnehjemsbarn i Russland.

På Internat nr. 3 ble de kjent med Oksana og hennes triste skjebne. De satte i gang en storstilt aksjon for å få jenta, som fylte 14 år sist mandag, til kyndige leger i Norge.