Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Oksana sprengte seg selv i lufta på togstasjonen

Var etterlyst etter bussbombinga venninna Naida Asijalova gjennomførte for to måneder siden.

IDENTIFISERES SOM GJERNINGSPERSON: Oksana Aslanova identifiseres som selvmordsbomberen som sprengte seg selv i lufta på togstasjonen i Valgograd i Russland. Foto: Russiske myndigheter
IDENTIFISERES SOM GJERNINGSPERSON: Oksana Aslanova identifiseres som selvmordsbomberen som sprengte seg selv i lufta på togstasjonen i Valgograd i Russland. Foto: Russiske myndigheter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG/OSLO (Dagbladet): Russiske medier identifiserer Oksana Aslanova som selvmordsbomberen som utførte terroraksjonen som kostet minst 14 mennesker livet på togstasjonen i Volgograd i Russland.

Etterlyst siden juni 2012 Dette bekreftes av lokale sikkerhetsmyndigheter basert på foreløpige undersøkelser av funnene på åstedet, melder RIA Novosti.

TV-stasjonen NTV melder at Aslanova var venninne med 26 år gamle Naida Asijalova, som sto bak en terroraksjon mot en bussstasjon i Volgograd i oktober. Seks personer ble drept og rundt 30 skadd i Oktober-angrepet.

Aslanova skal ha vært etterlyst av russisk politi siden juni 2012, men siden 8. mars 2012 har det vært ukjent hvor Aslanova har oppholdt seg. Russisk presse skriver at en hypotese er at hun har vært på treningsleir for terrorister.

En stund etter eksplosjonen publiserte noen av de russiske mediene et bilde fra åstedet som skal vise deler av hodet til Aslanova.

«Sort enke» Hun er kan  omtales som en «sort enke». Aslanova har nemlig vært gift to ganger - begge mennene knyttes til terror i Nord-Kaukasus, og begge har blitt drept av russiske sikkerhetsstyrker.

I november ble hun ettersøkt over hele Russland, sammen med to andre mistenkte selvmordsbombere, Zaira Alieja og Jannet Zakhaieva.

De to siste var kjent som venninner av Naida Asijalova, kvinnen som sto bak terroren på bussen i Volgograd 31. oktober i år.

Forsøkte å stoppe Oksana Politimannen Dmitrij Makovkin (29) forsøkte å stoppe den Oksana Aslanova. Han døde i forsøket, melder det russiske nettstedet news.ru.

Den drepte politimannen skal ha ment at hun oppførte seg merkelig i køen foran sikkerhets-sjekken. Da han nærmet seg kvinnen utløste hun eksplosjonen.

I april i år skrev Moscow Times at slike sikkerhetssjekker har blitt iverksatt ved inngangene til 32 av togstasjonene rundt om i Russland i forkant for OL i Sotsji.

OL-byen ligger i samme region som Volgograd, og islamistlederen Doku Umarov har tidligere oppfordret sine tilhengere til å gjøre alt de kan for å forstyrre de olympiske lekene. Han har også truet med angrep mot selve arrangementet.

MANGE DØDE: Her ligger noen av de som måtte bøte med livet da Oksana Aslanova tildekket foran togstasjonen i Volgograd i Russland. Foto: AFP Photo/NTB Scanpix
MANGE DØDE: Her ligger noen av de som måtte bøte med livet da Oksana Aslanova tildekket foran togstasjonen i Volgograd i Russland. Foto: AFP Photo/NTB Scanpix Vis mer