Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Økseangrepet trolig for retten i januar

Politiet har avsluttet etterforskningen av økseangrepet om bord i et Kato Air-fly i september. Saken ble i dag oversendt Riksadvokaten via Statsadvokaten i Nordland, og vil trolig komme for retten i januar eller februar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet foreslår at mannen tiltales etter paragraf 148 i straffeloven, som har en strafferamme på 21 års fengsel. Det har lenge vært tvil om mannens identitet, men politiet mener han er fra Algerie og at han er født i 1971.

- Han har oppgitt uriktig navn og alder til norske myndigheter. Han hadde også søkt politisk asyl i Danmark før han kom til Norge i desember 2002, opplyser politiadvokat Margrete Torseter i Salten politidistrikt i en pressemelding.

Skoleklasse

Politiet har gjennomført en omfattende etterforskning som blant annet har avdekket at to førsteklasser fra Bodø var på skoletur i umiddelbar nærhet av området der flyet ville ha styrtet dersom øksemannen ikke var blitt overmannet av passasjerer.

- Det er politiets formening at handlingen var planlagt, men vi har ikke grunn til å si at han samarbeidet med andre om handlingen, uttaler Torseter.

I pressemeldingen framgår det at den siktede 33-åringen ringte med mobiltelefon fra flyet like før han gikk til angrep.

- Han snakket med en kamerat om eiendelene han hadde etterlatt seg på Borkenes mottak. Vi har snakket med denne personen, men samtalen har etter vår mening ikke avgjørende betydning for tiltalen, sier politiadvokaten.

Tilregnelig?

Den siktede algerieren har i avhør hele tiden fastholdt at han ikke husker noe fra den dramatiske hendelsen om bord i Kato Air-flyet fra Narvik til Bodø onsdag 29. september i år. Han nekter straffskyld.

Den siktede er for tiden underlagt judisiell observasjon. De sakkyndige skal konkludere i januar, og det er derfor ikke klart om mannen er strafferettslig tilregnelig eller ikke.

Mannen sitter varetektsfengslet i Bodø fengsel. Politiet har gjennomført rundt 50 vitneavhør i saken. (©NTB)

<B>BRUKTE DENNE ØKSA:</B> Asylsøkeren angrep under Kato Airs flygning.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media