Øksedrapet sjokkerer Sverige: Peter (16) drept av kamerat

17-åring varetektsfengslet.

DREPT: 16 år gamle Peter Plax ble funnet livløs og hardt skadd ved en badeplass i Sollentuna fredag kveld. Han døde av skadene han hadde blitt påført. Foto: Fredrik Persson / TT / NTB scanpix
DREPT: 16 år gamle Peter Plax ble funnet livløs og hardt skadd ved en badeplass i Sollentuna fredag kveld. Han døde av skadene han hadde blitt påført. Foto: Fredrik Persson / TT / NTB scanpixVis mer

Fredag kveld bestemte Peter Plax (16) og hans 17 år gamle kamerat seg for å dra til en badeplass ved Rösjöm I Sollentuna, nord for Stockholm.

Seinere samme kveld skal 16 år gamle Peter Plax ha blitt drept av sin kamerat.

«Rolig og saklig»

Politiet skal ha blitt varslet om drapet av 17-åringen som nå sitter fengslet, mistenkt for drapet. Med en «rolig og saklig tone» forklarte han at han hadde drept kameraten med en øks, sier kilder til Aftonbladet.

Siden skal han ha gått ut på bilveien, vinket inn den første politibilen som kom til området, og vist politimennene hvor 16 år gamle Peter lå. Han ble funnet med livstruende hodeskader, og var livløs.

Peter ble fraktet med ambulansehelikopter til sykehus, men ble seinere erklært død av skadene. Han skal ha hatt skader som er forenelige med å ha blitt hogde med øks i hode og rygg.

Politiet mener de to skal ha syklet til drapsstedet sammen, og at 17-åringen skal ha planlagt drapet, ettersom han hadde med seg øksen til drapsstedet, skriver Aftonbladet.

Politiet ønsker ikke å kommentere disse opplysningene.

- Vi undersøker de siste døgnene, og enda lenger tilbake, for å finne ut hva som egentlig har skjedd i denne omgangskretsen, sier etterforskningsleder Rickard Wahlqvist, ifølge Expressen.

Sjokkert lokalmiljø

For omgangskretsen til de to tenåringsguttene kommer drapet som et stort sjokk.

I et intervju med Expressen forteller Peter Plaxs foreldre at sønnen deres var en blid og glad gutt med en stor omgangskrets, og som aldri hadde havnet i bråk.

- Peter var så langt borte fra et kriminelt miljø som man kan komme. Han var verdens beste gutt, og hang aldri med kamerater i sentrum. Alltid glad og i godt humør. Det fantes ingen han ikke ville hjelp. Han var veldig populær, sier faren, Dmitri Plax, til Expressen.

17-åringen som sitter fengslet, mistenkt for drapet, beskrives som en smart gutt som alltid har forsøkt å unngå bråk, skriver Expressen. Han er tidligere ustraffet.

Begge de to guttene kommer fra et Danderåd, en velstående Stockholms-forstad. Drapssaken har sendt sjokkbølger gjennom nabolaget, og mandag kveld ble det holdt minnestund ved skolen Peter gikk på.

- Jeg er i sjokk. Jeg har ikke fått nok informasjon til å forstå det, egentlig. Hva som ligger bak det og hvorfor det ble som det ble, sier fungerende rektor ved skolen.

- Da jeg innså at det handlet om ungdommene her ble det på en måte enda verre. Når det blir så nært, så reagerer man jo egentlig mer. Jeg tenker på det hele tiden.

- Unik gledesspreder

Over 200 personer møtte opp under mandagens minnesamvær ved 16-åringens skole. Blant dem mange av hans nærmeste venner.

- Han var en unik gledesspreder, sier Adrienne, som var barndomsvenn med Peter, til Aftonbladet.

Kommunen gir nå krisestøtte til dem som trenger det, i et samarbeid mellom kommunen og kirka.

- Det er forferdelig når man tenker på familiene og vennene, som har blitt kastet inn i dette sjokket. Man blir påvirket når en ung person dør, sier sokneprest Elisabet Munro.

Den mistenkte 17-åringen ble søndag varetektsfengslet. Hans forsvarer Rickard Appelberg sier at han ikke vil anke fengslingskjennelsen, og at han heller ikke ville kommentere saken nærmere.