Øksemannen: - Jeg holdt på å angre da jeg så barnet

Somalieren (29) som er siktet for drapsforsøk, holt på å snu da han så Westergaard sitt barnebarn.

RETTSSAK STARTET I DAG:  Rettssaken mot mannen (29) som er siktet for drapsforsøk og terror etter angrepet på tegneren Kurt Westergaard, startet i Århus i dag. Foto: AP Photo
RETTSSAK STARTET I DAG: Rettssaken mot mannen (29) som er siktet for drapsforsøk og terror etter angrepet på tegneren Kurt Westergaard, startet i Århus i dag. Foto: AP PhotoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Han overveide å gå igjen da han så at Kurt Westergaard hadde barnebarnet sitt på besøk.

Det sier den 29 år gamle somalieren som er siktet for drapsforsøk og terror, etter at han 1. januar i fjor trengte seg inn i karikaturtegnerens hjem med en øks.

I rettssaken mot ham som startet i Århus i dag, forteller han at han var overrasket over å se den fem år gamle jenta sitte i stua, da han kikket inn av vinduene i huset, melder Politiken.dk

Sinnet tok overhånd Han vurderte å gå uten å gjennomføre planene sine, men besluttet at han likegodt kunne bryte seg inn siden overvåkningskameraene hadde filmet ham allerede.

- Jeg måtte bryte en grense i meg selv ved å bryte meg inn i huset, men sinnet fikk overtaket, forklarte han i retten.

Da han smadret terrassedøren inn til tegneren, så han bare den lille jenta. Weestergaard rakk akkurat å ta seg inn på badet hvor han hadde et spesialbygd sikkerhetsrom.

- Da jeg kom inn i huset satt jenta og ropte noe etter meg. Jeg kunne først ikke finne Kurt Westergaard, så jeg løp ut og så inn igjen. Da hørte jeg Kurt Westergaard snakke i telefonen inne fra badeværelset, sier somalieren som deretter begynte å hugge løs på badeværelset med øksa.

Provosert av stolthet Han forteller retten at han følte seg svært provosert over Westergaards stolthet over sin karikaturtegning av profeten Muhammed, noe som hadde kommet til uttrykk i et intervju han så.

Han brøt seg inn i huset til Westergaard utstyrt med en øks og en nyslipt pyntekniv. Ingen av delene skulle brukes til å drepe Westergaard, de skulle bare skremme ham, hevdet han i retten.

En video som ble avspilt i retten viser at somalieren surrer rundt malerens hus i noen minutter før han hugger seg inn. Ifølge Politiken virker han rådvill, rastløs og langt fra målrettet.

Det er over fem år siden Jyllands-Posten publiserte 12 karikaturtegninger om islam og Muhammed. Siden den gang har flere terrorangrep mot avisa, som regnes for Europas fremste terrormål, blitt avverget.

Tegnerne bak karikaturene har siden publiseringen levd med drapstrusler, det samme har redaktørene som har publisert tegningene

Kurt Westergaard, som tegnet Muhammed med «ei bombe i turbanen», har siden den gang levd under politibeskyttelse. 1. januar i fjor ble han utsatt for det andre drapsforsøket siden publiseringen, da han ble angrepet i sitt hjem utenfor Aarhus av en somalier (29) bevæpnet med øks og kniv.

TRENGSEL:  Et stort antall tilskuere ønsket å følge rettssaken i Århus i dag. Foto: EPA/Kim Haugaard/Scanpix
TRENGSEL: Et stort antall tilskuere ønsket å følge rettssaken i Århus i dag. Foto: EPA/Kim Haugaard/Scanpix Vis mer