FRYKTET: Oksen «Musa» har nå tre liv på samvittigheten. Her utfordrer en mann skjebnen mot den 500 kg tunge oksen.
FRYKTET: Oksen «Musa» har nå tre liv på samvittigheten. Her utfordrer en mann skjebnen mot den 500 kg tunge oksen.Vis mer

Oksen «Musa» drepte for tredje gang

Derfor er han Spanias mest ettertraktede okse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spanias mest fryktede okse, «Raton» («Musa» på norsk), har drept igjen. Den 500 kg tunge oksen har dermed tre liv på samvittigheten, noe som gjør ham svært ettertraktet blant dem som arrangerer festivaler og okseløp.

Nyhetsbyrået AP skriver at eierne til «Musa» får 10 000 euro for å leie ut den livsfarlige oksen, noe som er den høyeste prisen for noen okse i Spania.

Offeret denne gangen var en 29 år gammel mann, som ifølge vitner skal ha vært så full at han ble henvist til tribunen på arenaen. Alkoholen har som kjent den effekt at den får enkelte til å overvurdere egne evner og det kan fort ha vært tilfelle for 29-åringen. I stedet for å høre på vaktene, kastet han seg ut i den ville dødsleken, men i ringen ventet oksen «Musa».

«Musa» kastet 29-åringen opp i været og spiddet ham da han var på vei ned mot bakken. 29-åringen skal ha blitt flenget opp og ble seinere erklært død på et lokalt sykehus i Valencia-provinsen i det østlige Spania.

I en biografi over oksen «Musa» står det at han ble født en typisk vårdag i april 2001. Biografen forteller om historien til både moren og faren til «Musa», som blant annet involverer tapperhet fra moren og hurtighet fra faren. «Disse genetiske egenskapene arvet helten vår som tidlig markerte seg og skilte seg fra de andre oksene, helt til han ble den legenden han er i dag», skriver biografen.

Bare ti dager ut i livet skjedde det noe som biografen mener merket «Musa» for livet. En gruppe unger lekte med ham i en innhegning, helt til han ble helt utstlitt. Etterpå låste de «Musa» alene inne i et mørkt rom. Da eierne fant ham, lå han sammenkrøpet og skalv i et hjørne, uten styrke til å puste. Morens instinkter skal ha reddet livet til kalven, men episoden etterlot en skepsis mot mennesker som allerede et par måneder seinere gjorde «Musa» livsfarlig selv for matfar.

Biografen oppsummerer så karrieren til «Musa» der årstallene 2006 og 2008 er «høydepunktene», da han klarte å hoppe opp vanskelige hindre og drepe to mennesker. Langt flere er skadd av oksen «Musa» opp gjennom årene.

- Dette er en okse som har holdt det ypperste nivå i fem sesonger på rad, skriver biografen.

10 000 EURO: Eierne til «Musa» tjener 10 000 euro på å leie ham ut til festivaler. Oksenes verdi øker etter hvor farlige de er.
10 000 EURO: Eierne til «Musa» tjener 10 000 euro på å leie ham ut til festivaler. Oksenes verdi øker etter hvor farlige de er. Vis mer