- Økt aktivitet på britisk flybase på Kypros

Et større antall kampfly og militære transportfly enn vanlig er observert på Storbritannias flybase på Kypros, melder The Guardian.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flybasen ligger mindre enn 160 kilometer fra Syria, og antas å bli viktig dersom det settes i gang en militær luftkrig mot landet.

To piloter som jevnlig flyr på Larnaka forteller til The Guardian at de fra cockpit har observert transportfly av typen C-130 og små formasjoner av kampfly på sine radarskjermer. Fly de antar har kommet fra Europa.

Innbyggere i nærheten av basen forteller også om økt aktivitet der de siste dagene.

- Liten tvil Den angivelige forflytningen av kampfly til Kypros kommer samtidig med en stadig krassere retorikk fra vestlige ledere mot det syriske regimet.

Fra Det hvite hus i Washington er budskapet at det «svært liten tvil» om at syriske styrker står bak det antatte gassangrepet som drepte hundrevis forrige uke. USA mener det utvilsomt var et gassangrep som fant sted.

Barack Obama og USAs allierte vurderer nå nøye hvordan man skal svare på angrepet.

Mandag fikk FNs våpeninspektører adgang til området i Damaskus som ble rammet av angrepet forrige onsdag.

Inspektører En lege som driver et provisorisk sykehus der forteller til The Guardian at inspektørene møtte skadde, og at de tok prøver av dem og gjennomførte intervjuer.

- De besøkte sykehuset og snakket med over 20 ofre. De skulle ha vært her i seks timer, men oppholdet varte bare i halvannen time, sier Abu Akram til avisa.

Akram viste inspektørene området som ble rammet av raketter. Inspektørene tok med seg jordprøver og en kylling, men ifølge legen tok de ikke med deler av rakettene.

USA, Storbritannia og deres allierte kommer trolig til å avvente våpeninspektørenes rapport før et eventuelt luftangrep, skriver The Guardian.

- Motbydelig Militæreksperter tror ikke lagre med kjemiske våpen blir angrepet, men at det mest sannsynlige er rakettangrep mot Bashar al-Assads elitestyrker.

I en krass tale gjorde USAs utenriksminister det klart at et angrep med kjemiske våpen i Syria er motbydelig, og at USA vil kreve at noen må stå til ansvar for angrepet.

- Det vi så i Syria forrige uke, burde sjokkere verdens samvittighet. Det trosser enhver moralsk kode, sa utenriksministeren mandag.

Kerry omtalte kjemiske våpen som verdens mest «avskyelige» våpen, og tolker det syriske regimets motvilje mot å gi FN-inspektører adgang til området hvor angrepet skal ha skjedd, som et tegn på at regimet har noe å skjule.

(NTB)