«Økt arbeidsinnvandring kan bli nødvendig»

Frp's sosialpolitiker John Alvheim åpner for økt arbeidsinnvandring til Norge hvis valget står mellom dette og en god eldreomsorg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se også: Dopes ned unødvendig

I dag mangler det 3000 hjelpepleiere i helse- og omsorgssektoren.

- Det er ikke en aktuell problemstilling i dag, men jeg ser ikke bort fra at økt arbeidsinnvandring kan bli nødvendig i framtida hvis bemanningsbehovet ikke lar seg løse ved hjelp av andre virkemidler, sier Alvheim til Dagbladet.

Ifølge tall fra Norsk Helse- og Sosialforbund mangler det i dag ca. 3000 hjelpepleiere i helse- og omsorgssektoren. Ifølge Statistisk sentralbyrå vil det utfra dagens situasjon være behov for ytterligere 10000- 12000 hjelpepleiere i 2010.

Begynnerlønna for hjelpepleiere er i dag ca. 191000 kroner. 70 prosent av alle hjelpepleiere jobber deltid.

- I dag har vi nok folk i Norge dersom vi vil gi omsorgspersonalet høyere lønn og bedre arbeidsforhold, sier John Alvheim.

Han er ikke overrasket over rapporten som viser at eldre dopes ned på sykehjemmene på grunn av lav bemanning.

Beklagelig

- Det er beklagelig at sosialminister Ingjerd Schou ikke nevnte bemanningsproblemet i eldreomsorgen med ett ord da den ble drøftet i Stortinget sist fredag, sier Alvheim.

Han frykter at regjeringens varslede melding om eldreomsorgen, ikke vil inneholde penger til økt bemanning.

Heller ikke Ap's sosialpolitiske talsmann, Bjarne Håkon Hanssen, synes sosialministeren tar bemanningsproblemet på alvor.

- Jeg opplever henne som unnfallende og tror jeg vet hvorfor: Mer folk koster penger, og denne regjeringen har tenkt å bruke penger på andre ting, sier Hanssen.

Tikkende bombe

Men Hanssen ser muligheten for å bygge et alternativt flertall i eldreomsorgen:

- Både Ap, Frp og SV er krystallklare på at regjeringen må legge opp en strategi for økt bemanning og hvordan den skal finansieres, sier Hanssen som tror økt innvandring blir et nødvendig virkemiddel.

- Og hvis valget står mellom god eldreomsorg og økt arbeidsinnvandring, tror jeg Alvheim har så sterk sosial ryggrad at han er i stand til å ta det valget, sier Hanssen.

- Det udekte behovet som er i ferd med å bygge seg opp, er en tikkende bombe under eldreomsorgen. Klarer vi ikke å snu utviklingen, frykter jeg at vi i åra framover vil få en rekke medieoppslag om enda mer uverdige forhold enn det vi opplever i dag, sier SV-medlem i sosialkomiteen, Sigbjørn Molvik.

IKKE OVERRASKET: John Alvheim - Frp's nestleder og leder i sosialkomiteen på Stortinget - er ikke overrasket over rapporten som viser at eldre dopes ned på sykehjemmene på grunn av lav bemanning.