<strong> Flere ledige:</strong>  Økt arbeidsledighet gir isolert sett større sjanse for at sentralbanksjef Øysten Olsen kutter renten allerede i mai. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Flere ledige: Økt arbeidsledighet gir isolert sett større sjanse for at sentralbanksjef Øysten Olsen kutter renten allerede i mai. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Økt arbeidsledighet taler for rentekutt allerede i mai

AKU-ledigheten stiger og er nå litt høyere enn ventet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Hegnar.no):Ifølge sesongjusterte tall fra arbeidskraftundersøkingen (AKU) var antallet arbeidsledige 112.000 i februar 2015 (snitt januar-mars), opplyser SSB.

Det gir en AKU-ledighet på 4,1 prosent.

Det var noe høyere enn ventede 3,9 prosent, ifølge estimater innhentet av TDN Finans.

Arbeidsledigheten var dermed opp med 0,3 prosent, eller 10.000 personer, fra forrige ikke-overlappende tremånedersperiode.

Dette oppgis av SSB å være såvidt innenfor feilmarginen, men likevel i tråd med en økende trend fra mai 2014.

Tallet på registrerte arbeidsledigee og ordinære tiltaksdeltakere hos NAV gikk opp med 1.000 fra november 2014 til februar 2015. Også dette tallet er sesongjustert og et gjennomsnitt av tre måneder.

Uendret sysselsetting Ifølge AKU gikk det sesongjusterte tallet på sysselsatte ned med 8.000 fra november 2014 til februar 2015. Endringen er innenfor feilmarginen i AKU. De sysselsette i februar 2015 utgjorde 68,2 prosent av befolkningen i alderen 15-74 år, ned 0,4 prosentpoeng fra november 2014, skriver SSB.

Taler for tidligere rentekutt Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets mener de ferske tallene isolert sett taler for at et rentekutt fra Norges Bank bør komme i mai i stedet for juni.

«At arbeidsledighetsraten stiger kommer ikke som noen overraskelse. Det er heller ikke så overraskende at sysselsettingen faller, men det er prekært at den faller så mye. Nå samsvarer AKU-ledigheten mer med NAV-ledigheten, sistnevnte har vist oppgang i antall ledige fire måneder på rad. Norges Bank prognose for  AKU-ledigheten er 4,0% for 2015. Allerede nå er altså ledighetsraten på 4,1%, og den faller neppe særlig utover i året. Dette gir grunn til å tro at ledigshetsraten blir høyere enn det Norges Bank anslår, isolert sett et argument for at rentekuttet kommer i mai i stedet for juni», skriver Syed i en fersk kommentar.

Han legger til at meglerhusets hovedprognose fortsatt er at sentralbanken vil kutte renten med 25 basispunkter i juni, selv om de på ingen måte ekskluderer mai som en mulighet.

Ledigheten i Europa og USA I motsetning til i Norge har arbeidsledigheten i EU sett under ett gått gradvis ned den siste tiden. Ifølge sesongjusterte tall utgjorde de arbeidsledige i EU 9,8 prosent av arbeidsstyrken i februar 2015, ned 0,2 prosent fra november 2014.

I februar 2015 var arbeidsledigheten i USA 5,5 prosent av arbeidsstyrken, noe som gir en nedgang på 0,3 prosentpoeng fra november.

(saken fortsetter under grafen)
 
Her finner du tallene bak grafen som blant annet viser at det var 112.000 arbeidsledige i februar.

Forskjellen på AKU-tall og NAV-tall SSB publiserer en statistikk over registrerte arbeidsledige og personer på arbeidsmarkedstiltak som blir utarbeidet på grunnlag av NAV sitt arbeidssøkerregister (ARENA). Arbeidsledige, slik AKU måler de, må ikke forveksles med de registrerte arbeidsledige.

AKU-tallene inkluderer også arbeidsledige som ikke registrerer seg hos NAV, og noen av de som går på arbeidsmarkedtiltak.

AKU dekker bare de som er registrerte som bosatte i folkeregisteret. Personer som arbeider i Norge uten å være bosatt her, eller som regner med å være bosatt i mindre enn seks månader, er derfor heller ikke med i AKU-tallene.

Flere nyheter Meglerhus om rentedommen
Meglerhus venter flere rentekutt
Sparer titusener i året på rentepruting

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer