Statsbudsjettet:

Økt barnetrygd, mer gratis SFO

Regjeringspartiene og SV er enige om statsbudsjettet for 2024. Budsjettet legges fram på Stortinget i dag klokka 10.

ENIGE: Støre-regjeringen og SV holder pressekonferanse etter at de har kommet til budsjettenigheter søndag. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har landet et trygt og ansvarlig budsjett sammen, innledet finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) på en pressekonferanse på Stortinget søndag formiddag.

Forhandlingene har pågått siden mandag 13. november, og tidligere søndag kom partene til enighet.

Øker barnetrygda

SV gikk inn i prosessen med krav om økte skatter, mer omfordeling og mer klimapolitikk, og har jevnlig meldt om stor avstand og vanskelige forhandlinger.

- Vi har klart å lande en enighet som tar både omstillinga til en grønn økonomi og behovet for omfordeling på alvor, sier SV-leder Kirsti Bergstø til Dagbladet søndag.

LA FRAM: Arbeids- og sosialminister Tonje Brenna (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og SV-leder Kjersti Bergstø presenterte budsjettet i Vandrehallen på Stortinget. Foto: Terje Bendiksby / NTB
LA FRAM: Arbeids- og sosialminister Tonje Brenna (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og SV-leder Kjersti Bergstø presenterte budsjettet i Vandrehallen på Stortinget. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

De har blant annet blitt enige om å flytte 18 milliarder kroner og å øke barnetrygda - den skal økes med 2400 kroner i året for barn over seks år.

Bergstø forteller at budsjettforliket også innebærer gratis halvdagsplass på SFO for tredjeklassinger.

- Tidligere har vi sikret dette for 1. og 2.-klassinger. Dette er kjempepopulært og sparer foreldre for 20 000 kroner i året, sier hun.

Også studiestøtten økes med ti prosent.

Tannhelsereform har også vært blant SVs krav.

- Vi fortsetter reformen med å styrke den offentlige tannhelsen. Nå retter vi en ekstra innsats mot eldre - de over 85 år får styrket rett til gratis tannhelsetjenester, sier Bergstø.

- Klimaprofilen styrkes

Enigheten med SV sikrer at de største grepene står fast, samtidig som det gjøres endringer som forsterker en del grep som hjelper vanlige folk og de som trenger det mest i ei urolig tid, skriver Ap og Sp i en pressemelding - og viser til at barnetrygda økes, SFO blir billigere, studiestøtten forsterkes, og det blir billigere tannhelse for de eldste.

Budsjettets klimaprofil styrkes enda mer, gjennom at noe av utvidelsen av oljeleting begrenses, framholder de også.

Foto: Terje Bendiksby / NTB
Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

- På den måten tar en klimahensyn samtidig som oljebransjen har trygge forutsetninger videre for å sikre fellesskapets inntekter, skriver de.

- Vi tar ansvar for å utvikle Norge i en trygg, rettferdig og bærekraftig retning. Vi går inn i 2024 med et løft for universelle velferdsordninger som kommer hver og en av oss til gode, og som bygger opp under målet om at så mange som mulig er i jobb. Med denne enigheten styrer vi trygt til en grønnere økonomi som kutter utslipp, skaper jobber og gir fellesskapet inntekter som Norge kan bygges videre på i åra som kommer, sier nestleder i Ap og arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna.