Økt beredskap foran russisk valg

De elleve kandidatene i det russiske presidentvalget har tatt en lovpålagt pause i valgkampen, samtidig som politiet øker beredskapen foran morgendagens valg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I krigsherjede Tsjetsjenia, som har en halv million velgere, ble grensene stengt og all biltrafikk ble forbudt.

Fungerende president Vladimir Putin sa fredag at det er en konstitusjonell plikt for de 108 millioner russiske velgerne å avgi stemme. Et lavt frammøte ville redusere Putins sjanser til å vinne i første omgang, fordi kommunisten Gennadij Zjuganovs tilhengere, for en stor del eldre, regnes for å være mer disiplinerte velgere.

Om mer enn halvparten av velgerne velger sofaen, blir valget ugyldig og hele prosessen må gjennomføres på nytt. Men myndighetene regner med at to tredeler avlegger stemme.

Putins ledelse foran valget er udiskutabel. I alle meningsmålinger har han fått over 50 prosent oppslutning, sammenliknet med Zjuganovs 20-25 prosent. Ingen av de øvrige kandidatene ventes å få over 10 prosent.

Velgerne har også et tolvte alternativ på stemmeseddelen. Om de vil kan de krysse av i en rute for å markere at de ikke vil stemme på noen av kandidatene.

Den føderale sikkerhetstjenesten FSB kunngjorde lørdag at beredskapen er økt over hele landet for å unngå forstyrrelser på valgdagen. Til sammen er 460.000 politifolk og innenrikssoldater utkommandert for å sørge for lov og orden.

(NTB)