FHI:

Økt dødelighet i fjor

Dødeligheten var høyere enn ventet i fjor, og covid-19 og hjerte- og karsykdommer bidro til økningen, melder FHI.

HØYESTE PÅ 13 ÅR: Det ble registrert 41 676 dødsfall i Norge i 2021, det høyeste antallet på 13 år. Covid-19 og hjerte- og karsykdommer bidro til økningen. Bildet er tatt da en alvorlig syk koronapasient ankom Rikshospitalet i Oslo i januar. Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / NTB
HØYESTE PÅ 13 ÅR: Det ble registrert 41 676 dødsfall i Norge i 2021, det høyeste antallet på 13 år. Covid-19 og hjerte- og karsykdommer bidro til økningen. Bildet er tatt da en alvorlig syk koronapasient ankom Rikshospitalet i Oslo i januar. Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det ble registrert 41 676 dødsfall i Norge i 2021, det høyeste antallet på 13 år, viser statistikken som Folkehelseinstituttet publiserte torsdag. Dødstallet i fjor var 1000 til 1500 høyere enn forventet.

Overlege Guttorm Raknes i Dødsårsaksregisteret i Folkehelseinstituttet (FHI), sier covid-19 og flere dødsfall fra hjerte- og karsykdommer enn forventet bidro til høyere totaldødelighet i Norge i 2021.

- Mens dødeligheten for luftveissykdommer som for eksempel influensa og lungebetennelse har vært på bunnivå i begge pandemiårene. For flere av de store kreftformene og narkotikautløste dødsfall har utviklingen vært oppløftende. Her er det registrert lavere dødelighetsrater, sier Raknes.

Første gang siden '95

Den norske befolkningen øker stadig, blant annet som følge av økt levetid. Derfor beregner FHI antall dødsfall per 100 000 innbyggere og justerer alderssammensetningen. FHIs beregninger viser at fjorårets økning er den største prosentvise økningen siden 1999.

Dødeligheten av hjerte- og karsykdommer øker for første gang siden 1995.

- Ut fra trenden fra de siste ti åra før pandemien, var det i overkant av 1200 flere hjertedødsfall enn forventet i 2021, skriver FHI.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer