FHI:

Økt dødelighet i fjor

Dødeligheten var høyere enn ventet i fjor, og covid-19 og hjerte- og karsykdommer bidro til økningen, melder FHI.

HØYESTE PÅ 13 ÅR: Det ble registrert 41 676 dødsfall i Norge i 2021, det høyeste antallet på 13 år. Covid-19 og hjerte- og karsykdommer bidro til økningen. Bildet er tatt da en alvorlig syk koronapasient ankom Rikshospitalet i Oslo i januar. Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / NTB
HØYESTE PÅ 13 ÅR: Det ble registrert 41 676 dødsfall i Norge i 2021, det høyeste antallet på 13 år. Covid-19 og hjerte- og karsykdommer bidro til økningen. Bildet er tatt da en alvorlig syk koronapasient ankom Rikshospitalet i Oslo i januar. Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

Det ble registrert 41 676 dødsfall i Norge i 2021, det høyeste antallet på 13 år, viser statistikken som Folkehelseinstituttet publiserte torsdag. Dødstallet i fjor var 1000 til 1500 høyere enn forventet.

Overlege Guttorm Raknes i Dødsårsaksregisteret i Folkehelseinstituttet (FHI), sier covid-19 og flere dødsfall fra hjerte- og karsykdommer enn forventet bidro til høyere totaldødelighet i Norge i 2021.

- Mens dødeligheten for luftveissykdommer som for eksempel influensa og lungebetennelse har vært på bunnivå i begge pandemiårene. For flere av de store kreftformene og narkotikautløste dødsfall har utviklingen vært oppløftende. Her er det registrert lavere dødelighetsrater, sier Raknes.

Første gang siden '95

Den norske befolkningen øker stadig, blant annet som følge av økt levetid. Derfor beregner FHI antall dødsfall per 100 000 innbyggere og justerer alderssammensetningen. FHIs beregninger viser at fjorårets økning er den største prosentvise økningen siden 1999.

Dødeligheten av hjerte- og karsykdommer øker for første gang siden 1995.

- Ut fra trenden fra de siste ti åra før pandemien, var det i overkant av 1200 flere hjertedødsfall enn forventet i 2021, skriver FHI.

KOPPER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer symptomene på apekopper, og hva som skiller dem fra vannkopper. Video: Dagbladet TV / NTB Vis mer

I det første pandemiåret - 2020 - ble det registrert lavere hjertedødelighet enn noen gang tidligere, skriver FHI. Siden 1970-tallet har dødeligheten av hjerte- og karsykdommer falt med rundt tre firedeler.

Til tross for økningen i 2021 var det 53 prosent færre hjerte- og kardødsfall sammenliknet med toppåret 1987.

Raknes kan ikke svare på hva årsaken til økningen i 2021 skyldes.

- Dødelighetstallene kan i seg selv ikke gi noe svar på dette. Vi kan ikke utelukke at coronasykdom eller at utilsiktede negative effekter av pandemitiltak kan ha bidratt til økt dødelighet av iskemisk hjertesykdom som hjerteinfarkt. I tillegg kan innføring av elektronisk dødsmelding ha bidratt til endringer i hvilke dødsårsaker legene melder inn.

- Fantastisk

For hjerneslag og andre karsykdommer i hjernen var dødeligheten lavere enn noensinne i 2021.

- Utviklingen når det gjelder hjerneslag har vært fantastisk, og i 2021 var dødeligheten av karsykdommer i hjernen bare en sjettedel av hva den var i 1970. Vi ser at utviklingen har flatet ut de siste åra, dødeligheten kan ikke bli stort lavere for disse tilstandene, sier Raknes.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer