Birgitte Tengs-saken

- Økt fare for gjentakelse

De rettspsykiatrisk sakkyndige med konklusjon om Johny Vassbakk (52).

HAR VURDERT VASSBAKK: Psykologspesialist Dan Tungland (bak) og psykiater Tor Ketil Larsen (t.h.) har hatt en rekke samtaler med drapstiltalte Johny Vassbakk. Her forlater de retten etter vitnemålet i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HAR VURDERT VASSBAKK: Psykologspesialist Dan Tungland (bak) og psykiater Tor Ketil Larsen (t.h.) har hatt en rekke samtaler med drapstiltalte Johny Vassbakk. Her forlater de retten etter vitnemålet i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HAUGESUND (Dagbladet): De rettspsykiatrisk sakkyndige konkluderer med at drapstiltalte Johny Vassbakk (52) har «forøkt fare for gjentakelse» på tidspunktet da han ble undersøkt av dem.

- Dersom han blir funnet rettskraftig skyldig i å ha begått drapet han er tiltalt for, vil risikoen [i vurderingen] øke, bemerker psykologspesialist Dan Tungland i Haugaland og Sunnhordland tingrett.

TILTALT: Johny Vassbakk (52) nekter skyld for drapet på Birgitte Tengs i 1995. Foto: Privat
TILTALT: Johny Vassbakk (52) nekter skyld for drapet på Birgitte Tengs i 1995. Foto: Privat Vis mer

- Ikke psykotisk

Derimot finner Tungland og hans kollega, psykiater Tor Ketil Larsen, ingen tegn til at 52-åringen har noen relevante diagnoser som skulle tilsi psykose, bevisstløshet eller psykisk utviklingshemning - kriteriene for å kjenne en tiltalt strafferettslig utilregnelig.

De to finner heller ikke «klare tegn» til personlighetsforstyrrelser.

Årsaken til at de sakkyndige konkluderer med forhøyet risiko for ny vold fra Vassbakk, er blant annet det de kaller «problemer med innsikt»:

- Han har benektet voldsrisiko, og er i liten grad villig til å formidle hva han tenker om tidligere voldshandlinger. Risikofaktoren er til stede, med høy relevans, leser Tungland fra den endelige rapporten, datert 4. april i år.

Alvorlig vold

Vassbakk er dømt for å ha forsøkt å kvele psykolog Jorunn Øpsen i 1990, og slo en kvinne i hodet med ei sykkelpumpe i 1986. Men i samtalene med de sakkyndige har han vært lite villig til å snakke om temaet voldsrisiko - i seg selv et tegn på forhøyet risiko, ifølge de to.

De har diagnostisert ham med fetisjisme, fetisjistisk transvestittisme og blotting, som han er dømt for - men kommer til at ingenting av dette har relevans for det framtidige voldspotensialet hans.

FORKLARER: Advokat Brynjar Meling forklarer hvordan Birgitte Tengs' fetter hadde det i vitneboksen under rettssaken. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Bjørn Langsem Vis mer

Vassbakk har hele tida nektet skyld for drapet på Birgitte Tengs i 1995. De sakkyndiges konklusjon kommer etter en rekke samtaler i fellesskap eller individuelt etter at han ble varektektsfengslet i fjor høst.

- Langt tilbake

Den tiltaltes forsvarere ønsker ikke å kommentere sakkyndigrapporten i detalj.

- Handlingene ligger langt tilbake i tid, påpeker advokat Stian Bråstein overfor Dagbladet - og sikter til de tidligere voldshandlingene Vassbakk beviselig har begått.

Det er retten som tar stilling til spørsmålet om strafferettslig tilregnelighet - typisk lener de seg tungt på de sakkyndiges uttalelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer