Økt flytrafikk gir flere skyer

Økningen i flytrafikken gir mere skyer og varmere klima. En fransk studie viser tydelig sammenheng mellom flytrafikken og tykkelsen på skylaget i høye luftlag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den franske forskeren Olivier Boucher har analysert meteorologiske data for de siste ti årene. Jo flere fly som flyr en bestemt rute, jo større og tykkere er cirrusskyene som dannes av restene av flyenes kondensstriper, skriver Boucher i det britiske tidsskriftet Nature.

Med økningen i flytrafikken mellom 1982 og 1991 økte omfanget av høye cirrusskyer over land med rundt en prosent, over hav med 3,5 prosent. Andre utslippskilder, som vulkanutbrudd eller industri på landjorda, kan ikke være årsak til den økte skydannelsen, forteller forskeren, som arbeider på universitetet i Lille.

Sammenhengen mellom flytrafikk og skydannelse er særlig tydelig på sterkt trafikkerte flyruter. Over Chicago-området økte omfanget av cirrusskyer med 13 prosent, dobbelt så mye som over resten av Nord-Amerika. Over det nordlige Atlanterhavet var økningen på over 7 prosent, dobbelt så mye som over andre havområder.

Høye cirrusskyer forsterker drivhuseffekten, fordi de slipper gjennom strålene fra sola nesten uhindret, men stopper tilbakestrålingen av varme fra jorda.

(NTB-DPA)