Økt frykt for Obama-attentat

Den hatefulle tonen i helsereform-debatten kan utløse drap, mener eksperter.

OMRINGET: President Barack Obama var omringet av Secret Service-vakter, da han forlot folkemøtet i Portsmouth, New Hampshire, denne uka. Foto: REUTERS/Jim Young/SCANPIX
OMRINGET: President Barack Obama var omringet av Secret Service-vakter, da han forlot folkemøtet i Portsmouth, New Hampshire, denne uka. Foto: REUTERS/Jim Young/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): Mens den høylytte krangelen om helsereformen fortsetter, er det frykt for at den hatefulle tonen i debatten skal øke risikoen for et attentat mot Barack Obama, melder ABC News.

Secret Service etterforsker nå en Maryland-mann, som under et folkemøte denne uka, holdt plakaten «Død over Obama» og «Død over Michelle og hennes to dumme barn».

Da presidenten gjestet Portsmouth, New Hampshire på tirsdag, sto en mann på andre sida av gata med håndvåpenet godt synlig utenpå buksa.

Delstaten tillater å bære våpen så lenge det ikke er skjult. Likevel var bildet så oppsiktsvekkende at det ble publisert på en rekke nyhetsnettsider i timene før Obama kom til byen for å snakke om helsereformen.

- Tilbakeslag for Obama
Plakaten som mannen holdt opp inneholdt et Thomas Jefferson-sitatet som slutter slik: «Frihetens tre må fra tid til annen vannes med blodet fra patrioter og tyranner».

I Westwood California måtte politiet ta i bruk elektrosjokkpistol for å pågripe en mann etter et åtte timer langt drama. Mannen, som satt i en rød Volkswagen, truet med å sprenge Det hvite hus i lufta, ifølge Los Angeles Times.

HITLER-FRAMSTILLING: Delante Bess (til høyre) holder opp Hitler-plakaten av Obama under en demonstrasjon i Alhambra, California. Foto: AP Photo/Jae C. Hong/SCANPIX
HITLER-FRAMSTILLING: Delante Bess (til høyre) holder opp Hitler-plakaten av Obama under en demonstrasjon i Alhambra, California. Foto: AP Photo/Jae C. Hong/SCANPIX Vis mer

- Jeg tror ikke dette bare er folk som er mentalt syke eller har mistet fatningen, sier Mark Potok, borgerrettighetsekspert og redaktør av tidsskriftet Intelligence Rapport til ABC News.

- Dette er et uttrykk for en ekte reaksjon og et ekte tilbakeslag for Obama, sier Potok, som driver utstrakt overvåkning av høyreekstreme miljøer.

Han får støtte av blant annet den tidligere FBI-agenten Brad Garett. Han sier til TV-kanalen at det i Secret Service nå er en reell frykt for at noe skal skje med Obama.

- Ond helsereform
Årsaken er den aggressive ordbruken i debatten om helsereformen. Den kontroversielle radioverten Rush Limbaugh har sammenliknet logoen for helsereformen med nazistenes hakekors.

Plakater av Obama der han framstilles som Hitler og Jokeren i Batman er også blitt et uttrykk for motstanden mot helsereformen.

HATEFULLT: Dette var beskjeden demokraten David Scott fikk etter å ha holdt et folkemøte om helsereformen. Foto: AP Photo/John Bazemore/SCANPIX
HATEFULLT: Dette var beskjeden demokraten David Scott fikk etter å ha holdt et folkemøte om helsereformen. Foto: AP Photo/John Bazemore/SCANPIX Vis mer

Tidligere denne uka karakteriserte Sarah Palin forslaget om et offentlig forsikringsalternativ som et «ondt forslag» som vil resultere i «dødspaneler» som skal bestemme hvem som skal leve eller dø.

- Startet med Palin
Summen av skjellsordene kan være en utløsende faktor og virke legitimerende på mennesker som er nippet til å gjøre noe.

- Det er en berettiget og økende uro for tonen i amerikansk politikk nå, sier Cal Jillson, professor i statsvitenskap ved Southern Methodist University i Dallas, til kanadiske CNews.

Han mener det startet med Palin og hatordene som ble ropt på valgkampmøtene hennes i fjor, og at det har fortsatt nå med organiserte folkemøter mot den planlagte helsereformen.

På helsa løs
Også kongressmedlemmer er blitt truet på livet denne sommeren på grunn av arbeidet med helsereformen.

Kongressmedlemmet Brian Baird mottok dødstrusler på fax etter at han karakteriserte sinte demonstranter som «lynsjemobb». Han har også fått truende telefoner og ble nødt til å avlyse folkemøtene han skulle ha.

BEVÆPNET: William Kostnic var godt utrustet da han demonstrerte mot Obamas planlagte helsereform denne uka. Foto: AP Photo/Joel Page/SCANPIX
BEVÆPNET: William Kostnic var godt utrustet da han demonstrerte mot Obamas planlagte helsereform denne uka. Foto: AP Photo/Joel Page/SCANPIX Vis mer

En dukke som liknet en kongressrepresentant fra Maryland ble hengt under et folkemøte, og på et liknende arrangement bar demonstrantene gravsteinen til en Texas-politiker.

På bakgrunn av dette er det ventet at Barack Obama denne helga vil ta hardt til motmæle mot kritikerne som han mener sprer «myter» om den ennå ikke vedtatte helsereformen.

SOSIALIST: «Sosialist» er et annet skjellsord som Obama har fått slengt etter seg. Disse plakatene av Obama som Jokeren dukket opp i Los Angeles denne måneden. Foto: AFP PHOTO / ROBYN BECK/SCANPIX
SOSIALIST: «Sosialist» er et annet skjellsord som Obama har fått slengt etter seg. Disse plakatene av Obama som Jokeren dukket opp i Los Angeles denne måneden. Foto: AFP PHOTO / ROBYN BECK/SCANPIX Vis mer