Økt grensekontroll i tiden framover

Men politiet kjenner ikke navnet på terroristene som truer Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter PST i går varslet at terrortrusselen mot Norge har minket noe, har politiet besluttet å redusere beredskapen.

Men grense- og utlendingskontrollen vil opprettholdes.

- Ved å ha en bedre grense- eller utlendingskontroll kan vi fange opp personer som er interessante for politiet eller PST, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård til Dagbladet.

Ser etter gjerningsmenn De sier den økte grensekontrollen vil føre til forsinkelser, men at folk skal reise som normalt. De anbefaler også reisende å ta med seg pass, selv om de bare skal reise innenfor Norden.

- Vi ser etter gjerningsmenn og mulige kandidater som vi kan snakke nærmere med, men i grensearbeidet har vi en utfordring med falske pass og reisedokumenter, sier Humlegård til Dagbladet.

Han bekrefter at politiet ikke kjenner identiteten til de som nå truer Norge.

- Nei, navn har vi ikke, sier han til Dagbladet.

Den økte kontrollen vil heller ikke medføre problemer for folk som har reist ut av Norge uten pass, og skal hjem.

- Vi vet jo hva vi ser etter, og det er ikke barn, familier,  fotballag eller lignende, opplyste John Ståle Stamnes i Politidirektoratet på pressekonferansen i dag.

- Kan ikke gå inn på detaljer På spørsmål om hvem som nå truer Norge, svarte PSTs analysedirektør fredag at de «ikke vet hvem disse personene er eller hvilken tilknytning de har til Norge». Han understreket likevel at de sitter på informasjon om dem.

Søndag reduserte PST trusselnivået, men de vil verken bekrefte eller avkrefte om de nå kjenner identiteten til de som har Norge som mål.

- Vi sitter på mye informasjon, og den informasjonen må verifiseres. Da er  å finne aktører som planlegger terror selvfølgelig et sentralt element i de undersøkelsene vi gjør. Men vi kan ikke gå inn på detaljer om hvilke opplysninger vi har, av hensyn til samarbeid med kilder og andre tjenester, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til Dagbladet i kveld.

Forsiktige med opplysninger Selv om Politiets sikkerhetstjeneste har advart befolkningen om en mulig terrortrussel, har de vært sparsomme med opplysninger om hvem som står bak trusselen.

- Situasjonen er fortsatt alvorlig, men noe redusert. Vi har ikke trappet ned vårt arbeid. Vi har fortsatt fullt fokus på dette i PST, og det vil vi ha framover, sier Bernsen til Dagbladet.

Han sier de nå jobber for å få en rask avklaring i saken.

- Men vil befolkningen noensinne få vite hvem som står bak trusselen mot Norge?

- Det er det vanskelig å svare på nå. Det er ikke vanlig at vi går ut med opplysninger om trusler mot Norge. Det var en offentliggjøring som ble gjort i overenstemmelse med regjeringen og resten av politiet, og det er uvanlig at vi gjør, svarer Bernsen.

Han sier mye av informasjonen PST nå sitter på, naturligvis er gradert. PST har tidligere understreket at materialet er svært kildesensitivt.

- I ettertid så vil jo blant annet regjeringen og EOS-utvalget ha full tilgang på de valgene vi har gjort og bakgrunnen for de valgene. Vi er i en situasjon hvor ting er uavklart, så det blir litt tidlig å snakke om det som vil skje framover, sier Bernsen til Dagbladet.

- Trusselen er redusert PST er ikke lenger like bastante på at terrorister er på vei til Norge. I utgangspunktet gikk advarselen ut på at personer som hadde fått terrortrening hos en ekstrem islamistisk gruppe i Syria, har forlatt Syria med oppdrag om å gjøre et angrep på Norge.

- Vi har gjort presiseringer som gjør at vi er langt mindre bastante på at det er en gruppe som er på vei til Norge, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland på en pressekonferanse søndag.

Trusselen ble i går redusert på grunn av ny informasjon PST har fått inn.

- Det er en forsiktig positiv utvikling, og den skylder vi å gjøre befolkningen oppmerksom på. Men den situasjonen vi nå er i, kan endre seg raskt, sa PST-sjefen.

Mer om terrortrusselen:
Trusselen er noe redusert

PST svarer på kritikken: - Direkte useriøs

- Mange unge sympatiserer med voldelige ekstremister

PST har fått mye ny informasjon