Økt krigsfrykt etter våpenrapport

Vestlige regjeringer, analytikere og verdens finansmarkeder reagerer med økende krigsfrykt etter USAs fordømmelse av Iraks våpenrapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Blix ber USA om informasjon USAs utenriksminister Colin Powell slo torsdag kategorisk fast at den 12.000 sider lange våpenrapporten er full av utelatelser, mangler og direkte løgner om landets våpenprogrammer. Dette innebærer ifølge Powell et «vesentlig brudd» på FN-resolusjon 1441, som danner grunnlaget for FNs pågående inspeksjon i landet.

  Bush-administrasjonen i Washington har tidligere truet med at et «vesentlig brudd» på FN-resolusjonen vil innebære et angrep på Irak. Powell satte imidlertid ingen tidsfrist for et angrep, og enn så lenge velger USA å støtte FN og fortsatt våpeninspeksjon i Irak i påvente av den omfattende rapporten lederen for våpeninspektørene, Hans Blix, skal legge fram 27. januar.

  Men Powell gjorde det samtidig klart at han forventer tøffere inspeksjoner og at det er grenser for verdens tålmodighet med Irak.

  - Hvis Irak fortsetter å lyve, finner vi ingen fredelig løsning, understreket han.

  Krigsfrykt


  Både politikere, analytikere og børsene reagerte negativt på det som oppfattes som tiltakende sabelrasling fra USAs side.

  - Dette er helt klart et skritt mot konflikt, sa Canadas utenriksminister Bill Graham etter Powells reaksjon på Iraks rapport over egne våpenlagre.

  Han får støtte av Warren Bass i Rådet for internasjonale forbindelser i Washington.

  - Presset øker og Bush-administrasjonen har sagt klart ifra hvor landet ligger. Det blir ikke lett å snakke seg bort fra dette, sier Bass til nyhetsbyrået AFP.

  Aksjene på New York-børsen sank torsdag, mens oljeprisen steg. Prisen på gull, ofte et yndet investeringsobjekt i usikre tider, nådde sitt høyeste nivå i New York siden 1997. Analytikere forklarte dette med at faren for krig nå er mer overhengende enn noen gang.

  - Krig ikke uunngåelig


  Ingen andre land går så langt i sin fordømmelse av rapporten som USA, heller ikke Storbritannia, som er USAs nærmeste allierte og støttespiller i Irak-spørsmålet. Storbritannias utenriksminister Jack Straw understreket likevel at Irak ikke lever opp til kravene FN stiller til landet. Hvis Irak legger hindringer i veien for FNs våpeninspektører, kan det ifølge Straw utløse konflikt.

  - Det er Irak som nå har fingeren på avtrekkeren, sa Straw. Den britiske utenriksministeren framholdt samtidig at krig fortsatt kan unngås.

  Iraks visepresident Taha Yassin Ramadan hevdet i et intervju med den franske radiokanalen RFI at rapporten ikke er mangelfull. Han åpnet imidlertid samtidig for at Irak kan komme med ytterligere oppklaringer.

  Mye arbeid


  Lederen for FNs våpeninspeksjon, Hans Blix, orienterte sammen med sjefen for det internasjonale atomenergibyrået IAEA, Mohammed El-Baradei, Sikkerhetsrådet om våpenrapporten torsdag. Etter møtet sa han til pressen at verden ikke kan være sikker på at Irak ikke har masseødeleggelsesvåpen, men han unnlot å slå fast at Irak har brutt den gjeldende FN-resolusjonen.

  - Inspeksjonen i 1998 etterlot seg en rekke ubesvarte spørsmål. Denne rapporten gir heller ingen svar på disse, slo Blix fast.

  Som eksempel på slike ubesvarte spørsmål sa Blix at Irak har oppgitt at landet besitter 8.500 liter miltbrannbakterier. Eksperter mener imidlertid at landet har hatt kapasitet til å produsere tre ganger så mye.

  (NTB-Reuters-AFP)

<B>FINGEREN PÅ AVTREKKEREN:</B> Det er Irak som nå har fingeren på avtrekkeren, sier den britiske utenriksministeren Jack Straw.<br>Foto: SCANPIX
<B>ADVARER: </B>- Hvis Irak fortsetter å lyve, finner vi ingen fredelig løsning, understreker USAs utenriksminister Colin Powell.